Filmfestival Venetië in de greep van koele, kille Britse films

Engelse films zijn in Venetië alsnog favoriet in de strijd voor de Gouden Leeuw. Met drie kille, onderkoelde films regeren de Britten het Lido.

Floortje Smit
Spionagefilm Tinker, Tailor, Soldier, Spy (met onder anderen Colin Firth) is een van de Britse films die op het filmfestival van Venetië worden getipt als prijswinnaar. Beeld
Spionagefilm Tinker, Tailor, Soldier, Spy (met onder anderen Colin Firth) is een van de Britse films die op het filmfestival van Venetië worden getipt als prijswinnaar.

'De film is in mijn ogen een triomf.' En 'het is een kunstwerk op zichzelf. Ik ben er trots op dat ik Tomas Alfredson het materiaal heb gegeven dat hij zich zo schitterend eigen heeft gemaakt.'

Dat is altijd prettig bij een boekverfilming: warme woorden van de schrijver zelf. John le Carré was er zelf niet, bij de première van Tinker, Tailor, Soldier, Spy in Venetië. Maar in een brief spreekt hij zijn zegen uit. Ja hoor, zo geeft hij ruiterlijk toe, natuurlijk maakte hij zich zorgen. Omdat ook voor hem de zeker in Engeland legendarische, gelijknamige televisieserie van 32 jaar nog vers in het geheugen lag, met name de hoofdrol van Alec Guinness. 'Maar mijn nervositeit was onterecht.'

Zo'n brief in de persmap stoppen, nog vóór regisseur Tomas Alfredson zijn film kon laten zien, dat is strategie. Critici lopen zich bij dit soort remakes of boekverfilmingen al warm voordat ze een shot gezien hebben. Meteen de spionnenmeester zelf maar laten schrijven dat Alfredson een prachtige film heeft gemaakt, en dat Gary Oldman fantastisch is als spion en hoofdpersoon 'Smiley'.

Spionnen
Maar dat heeft Tinker, Tailor, Soldier, Spy helemaal niet nodig, zo bleek tijdens het 68ste filmfestival in Venetië. Welke competitiefilms festivaldirecteur Marco Muller nog in petto mag hebben, het wordt een hele klus om Alfredsons spionagethriller te overtreffen, zo zoemt onder filmjournalisten al dagen rond.

In Tinker, Tailor, Soldier, Spy heeft het spionnenbestaan weinig glamour, romantiek of spannends. Halverwege de jaren zeventig blijkt niemand binnen de Britse geheime dienst nog te vertrouwen; oude ingesleten regels over loyaliteit gelden niet meer. Een van de oude rotten blijkt geheime informatie door te spelen aan de Russen en de 'gepensioneerde' spion Smiley krijgt de opdracht om uit te zoeken wie van zijn ex-collega's dat is.

Met behulp van schitterend camerawerk van de Nederlander Hoyte van Hoytema schetst Alfredson de wereld waarin deze mannen zich bewegen: geen swingende seventies-behangetjes, maar kamers waarin de waas van sigarettenrook zich nooit laat verjagen. Dit is een benauwend en troebel tijdperk. Tinker, Tailor, Soldier, Spy is een film als een spion uit die tijd: onderkoeld en beheerst. De adrenaline gaat nooit omhoog, emotionele ontwikkelingen worden altijd verborgen.

(...)

Tinker, Tailor, Soldier, Spy is echter niet de enige Britse film die vaak genoemd wordt als potentiële prijswinnaar op het filmfestival van Venetië. Sterker nog: de Britten regeren tot nu toe het Lido. Vooral Shame van Steve McQueens (geboren in Londen, 1969) over een seksverslaafde man in New York City, laat zich niet van de favorietenlijstjes van critici en filmbezoekers verdrijven. En dinsdag kwam daar een film bij: Wuthering Heights van Andrea Arnold.

Lees de rest van dit verhaal in de Volkskrant van vandaag.

Scène uit Wuthering Heights. Beeld
Scène uit Wuthering Heights.
Meer over