NieuwsProgramma Filmfestival Rotterdam

Filmfestival Rotterdam 2021 opent met eigenzinnige wraakfilm ‘Riders of Justice’

Het winterdeel van IFFR begint op 1 februari, inclusief de Tijger-competitie met de wereldpremière van de film Feast over de bizarre Groningse hiv-zaak uit 2007. Het zomerdeel van het filmfestival is in juni.

Riders of Justice. Beeld Rolf Konow
Riders of Justice.Beeld Rolf Konow

Het IFFR 2021 (International Film Festival Rotterdam) zal op 1 februari volgend jaar worden geopend met de internationale première van Riders of Justice van de Deense regisseur en scenarist Anders Thomas Jensen. In Nederland is hij vooral bekend van Adam’s Apples (2005) en Men & Chicken (2015). In 1988 won hij een Oscar voor beste korte film met Election Night. Hoofdrol in Riders of Justice, een eigenzinnige variant van de wraakfilm, wordt gespeeld door Mads Mikkelsen.

Het IFFR zal, zoals eerder bekend werd gemaakt, bestaan uit een winterdeel (1 t/m 7 februari) en een zomerdeel (2 t/m 6 juni). In het winterdeel van de programmering zit onder meer de Tijger-competitie, met premières van filmtalenten. Tussen de zestien films zit de wereldpremière van Feast van Tim Leyendekker, een dramatische reconstructie van een bizarre rechtszaak uit 2007, waarin de verdachten werden beschuldigd op Groningse seksfeesten de slachtoffers met hiv-positief bloed te hebben geïnjecteerd.

Vastberadenheid

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic noemt de ‘vastberadenheid van filmmakers’ in dit jaar buitengewoon inspirerend. ‘Er was geen tekort aan geweldige films die een thuis zochten bij IFFR.’ Naast de Tijger-competitie, worden ook de korte film-competitie en de Big Screen-competitie gehouden. Bij dit laatste internationale programma van vijftien films wordt de door het publiek aangewezen winnaar in de Nederlandse filmtheaters uitgebracht.

Het Limelight-programma vertoont dertien films in voorpremière, waaronder de wereldpremière van de nieuwe film van de Nederlandse filmmaker David Verbeek: Dead & Beautiful. In ditzelfde programma draait ook First Cow, de nieuwe film van Kelly Reichardt, die dit jaar ook de Robby Müller Award in ontvangst neemt. Het is de tweede maal dat de prijs, vernoemd naar de in 2018 op 77-jarige leeftijd overleden wereldberoemde cameraman, werd uitgereikt.

Screenings

Het volledige programma van het IFFR zal ook online beschikbaar zijn, waarbij een vastgesteld aantal mensen met een ticket 72 uur de tijd krijgt om naar een film te kijken. Filmprofessionals die niet naar Rotterdam kunnen reizen, kunnen ook buiten Nederland naar de screenings kijken.

Doordat de grote filmstudio’s hun kostbare waar in de koelkast zetten, werd 2020 een bijzonder filmjaar, waarin een Iraanse politiethriller kon uitblinken en de Engels-Nederlandse Steve McQueen de grote winnaar werd, met een tv-film. Dit zijn de beste films van 2020.

Meer over