Filmcritici vinden Melancholia de beste film van 2011

Melancholia, van de Deense regisseur Lars von Trier, is volgens de National Society of Film Critics de beste film van vorig jaar. Kirsten Dunst, een van de hoofdrolspeelsters in Melancholia, werd verkozen tot beste actrice. Brad Pitt werd gelauwerd als beste acteur voor zijn rollen in Moneyball (Bennett Miller) en The Tree of Life (Terrence Malick).

De National Society of Film Critics is de Amerikaanse vereniging van filmcritici, die bestaat uit ongeveer 60 invloedrijke recensenten van weekbladen en kranten in de Verenigde Staten. Vorig jaar riepen zij The Social Network uit tot beste film.

Cave of Forgotten Dreams, van Werner Herzog, werd verkozen tot beste film in de categorie non-fictie, A Separation van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi tot beste buitenlandse film. Beste regisseur was volgens de critici Terrence Malick voor The Tree of Life. Lars von Trier eindigde in die verkiezing op de derde plek, zo is te lezen op de website van de vereniging van critici.

Volkskrant-recensent Pauline Kleijer schreef over Melancholia: '(...) Melancholia is alleen aan de oppervlakte een rampenfilm. In werkelijkheid gaat de sterk geacteerde, prachtig vormgegeven film over depressie, een kwaal waaraan Von Trier ook zelf lijdt. Door de romantische stijl weet de regisseur de somberheid van het onderwerp nog enigszins te verhullen, maar uiteindelijk gaat de film over een inktzwart doodsverlangen. (...)'

Over The Tree of Life schreef Kleijer: '(...) The Tree of Life, bekroond met de Gouden Palm in Cannes, is een tegendraads meesterwerk. Malick roept vaak weerstand op, vooral tegen het einde, wanneer zijn beelden steeds sterker naar kitsch neigen (handen die elkaar raken, deuren die openen naar het licht) en de religieuze symboliek er dik bovenop ligt. En toch haalt de film alle mogelijke bedenkingen ook weer onderuit. Door de wonderbaarlijke montage, de prachtige muziekkeuze en het ongelooflijk precieze, lyrische camerawerk. Maar vooral door de ontroering, die zonder pardon toeslaat.'

Overigens kunt u zelf uw stem uitbrengen op de Film van het Jaar 2011 en zo dvd-pakketten winnen. Meer informatie en stemmen kan hier.

Kirsten Dunst in Melancholia.
Meer over