Film Zwartboek wint Rembrandt Award

De film Zwartboek van Paul Verhoeven werd net niet genomineerd voor een Oscar en viel bij de BAFTA's buiten de prijzen, maar is door het Nederlandse publiek wel uitgeroepen tot beste film....

ANP

Zwartboek-hoofdrolspeelster Carice van Houten werd uitgeroepen tot beste actrice. Zij gaf Halina Reijn, eveneens genomineerd voor Zwartboek, en Victoria Koblenko, genomineerd voor Doodeind, het nakijken. Zwartboek won ten koste van de jeugdfilms Afblijven en Kruistocht In Spijkerbroek.

Daniël Boissevain (Wilde Romance) liet in de categorie beste acteur Frank Lammers (Nachtrit) en Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Afblijven) achter zich. Henny Vrienten kreeg een ere-Rembrandt voor zijn gehele oeuvre. Vrienten maakte muziek voor onder meer de films Pietje Bell, The Discovery Of Heaven en Oeroeg.

De filmprijzen werden tien jaar geleden voor het laatst uitgereikt. De Rembrandt Award is de enige Nederlandse publieksprijs voor de (inter)nationale filmwereld. Een vakjury stelde vooraf een lijst met namen in diverse categorieën samen, waarop het publiek kon stemmen. In elke categorie ging een prijs naar zowel een Nederlandse als een buitenlandse filmster of productie.

Het Nederlandse publiek koos Johnny Depp tot beste buitenlandse acteur voor zijn rol in Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest. Deze film eindigde ook in de categorie beste buitenlandse film bovenaan en won de titel ‘beste dvd uitbreng’. Meryl Streep kreeg voor haar rol in The Devil Wears Prada de prijs voor beste buitenlandse actrice.

René Mioch, producent van filmplatform www.filmsensterren.nl en initiatiefnemer van de prijsuitreiking, presenteerde de avond. Een verslag van het evenement is woensdag 14 maart tussen 00.05 en 00.35 uur te zien bij RTL5. Mioch heeft rond de Oscar-uitreiking in Hollywood eind februari de Rembrandt Awards al uitgedeeld aan de buitenlandse winnaars.

De Rembrandt Awards 2007 zijn uitgereikt. Van links naar rechts: beste Nederlandse acteur Daniel Bossevain, Ere Rembrandt Henny Vrienten, beste Nederlandse actrice Carice van Houten en beste regisseur Paul Verhoeven. (ANP) Beeld
De Rembrandt Awards 2007 zijn uitgereikt. Van links naar rechts: beste Nederlandse acteur Daniel Bossevain, Ere Rembrandt Henny Vrienten, beste Nederlandse actrice Carice van Houten en beste regisseur Paul Verhoeven. (ANP)
Meer over