Film over vluchtelingen wint hoofdprijs filmfestival Berlijn

Fuocoammare (Fire at Sea) van de Italiaan Gianfranco Rosi won zaterdag de Gouden Beer voor beste film tijdens de 66ste Berlinale.

Regisseur Gianfranco Rossi met zijn Gouden Beer Beeld EPA
Regisseur Gianfranco Rossi met zijn Gouden BeerBeeld EPA

In zijn documentaire laat de regisseur het leven zien van de inwoners van Lampedusa, waar honderden vluchtelingen wekelijks Europa binnenkomen. Het is een filmisch, hartverscheurend pleidooi voor menselijkheid, nu de vluchtelingencrisis Europa steeds meer verdeelt. 'Een urgente, beeldende en noodzakelijke film', aldus juryvoorzitter Meryl Streep. En een passende afsluiting: het activistische filmfestival heeft op alle mogelijke manieren de vluchtelingencrisis voor het voetlicht gebracht.

Daar komt bij dat Fuocoammare de beste film was in een wat zwakke competitie. Voor L'Avenir kreeg Mia Hansen-Løve de zilveren beer voor beste regie. Majd Mastour kreeg terecht de zilveren beer voor zijn acteerwerk in Hedi; net als Trine Dyrholm in Thomas Vinterbergs wat tegenvallende The Commune.

Nederlandse succesjes: de documentaires Ninnoc en Young Wrestlers kregen een speciale vermelding van de kinderjury's en de documentaire Strike a Pose kreeg van het publiek de tweede prijs in de Panorama-competitie.

Lees ookGianfranco Rosi maakte een documentaire over vluchtelingen op Lampedusa. Hoe verfilm je 'de grootste tragedie sinds de Holocaust'?

Gianfranco Rosi maakte een documentaire over vluchtelingen op Lampedusa. Hoe verfilm je 'de grootste tragedie sinds de Holocaust'? (+)

Meer over