Film- en tv-tipsZaterdag 3 november

Film- en tv-tips zaterdag 3 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Actrice Robin Wright als Claire Underwood in House of Cards. 
 Beeld David Giesbrecht/Netflix
Actrice Robin Wright als Claire Underwood in House of Cards.Beeld David Giesbrecht/Netflix

House of Cards

Netflix

De president is dood, lange leve de president. Acteur Kevin Spacey was vijf seizoenen het gezicht van House of Cards, maar na beschuldigingen van seksueel misbruik en wangedrag werd hij dit jaar uit de serie geschreven. Actrice Robin Wright doet een stap naar voren en mag zich als Claire Underwood uitleven als de eerste vrouwelijke president van Amerika. De Russen, journalisten en een nieuw succeskoppel gespeeld door Diane Lane en Greg Kinnear zagen aan haar stoelpoten.

Marc-Marie Huijbregts: Getekend

Zaterdag, NPO 1, 20.25 uur

In theatervoorstelling Getekend (2016) bespreekt Marc-Marie Huijbregts wat hij in zijn leven zoal over zichzelf heeft geleerd en belandt in zijstraatjes over onder andere tv-maker Paul Jambers en de opruimadviezen van goeroe Marie Kondo.

Dumbo (Ben Sharpsteen, 1941)

Zaterdag, SBS 9, 19.15 uur

Het vliegende olifantje wordt nog weleens over het hoofd gezien als de klassiekers van Disney de revue passeren, maar Dumbo is een van de mooiste Disney tekenfilms. Hoe kan het ook anders met het verhaal over het zielige olifantje dat gepest wordt om zijn grote oren en dan ook nog eens zijn moeder kwijtraakt. Prachtige animatie, prachtige ­muziek, hartveroverende film.

Free Fight (Sven Bresser, 2018)

Zaterdag, NPO 3, 22.00 uur

Het is een gouden jaar voor het Nederlandse filmtalent Sven Bresser. Zijn 18 minuten durende film L’été et tout le reste werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste korte film, na een eerdere prestigieuze première op het filmfestival van Venetië. Daarnaast maakte hij met Free Fight een van de sterkste afleveringen uit de One Night Stand-reeks, al bleven zijn andere Gouden Kalveren-nominaties (beste acteur en beste tv-drama) ditmaal onverzilverd. Met co-scenarist Saar Ponsioen schetst Bresser in Free Fight de uiteenlopende rouwverwerking van freefightbroers Joes en Matthias: de een kruipt in zijn schulp, de ander ontwaakt en wordt zelfs verliefd. Bresser bewijst zich als begenadigd visueel verteller: alleen al het eten van een taartje op een begrafenis is bij hem een verhaal, terwijl de fysieke, haast regelloze sport ogenschijnlijk vanzelfsprekend van emotionele betekenis wordt voorzien.

Freefightbroers Joes en Matthias.  Beeld geen
Freefightbroers Joes en Matthias.Beeld geen

Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)

Zaterdag, Veronica, 20.30 uur

Grandioze, circusachtige stunts en een uitzinnige aankleding van de personages: met het langverwachte vierde deel van de post-apocalyptische Mad Max-filmcyclus overtrof de Australische regisseur George Miller zichzelf. Engelsman Tom Hardy vervangt Mel Gibson in de rol van eenling Max Rockatansky, die probeert te overleven in een woestijnwereld geteisterd door voedsel-, benzine- en vrouwenschaarste. Max trekt ditmaal met de zo mogelijk nog strijdlustigere Imperator Furiosa (een gemillimeterde Charlize Theron) ten aanval tegen de gemaskerde stamleider Immortan Joe en naburige, krankjorum uitgedoste stammen. Het is moeilijk niet aan IS te denken bij het zien van al die door de woestijn razende, met kanonnen uitgeruste, geïmproviseerde vechtvoertuigen.

Truly Madly Deeply (Anthony Minghella, 1990)

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

De goed ontvangen debuutfilm van Anthony Minghella is een ontroerend en geestig liefdesdrama gemaakt in opdracht van de BBC over de overledene Alan Rickman die zijn weduwe Juliet Stevenson vanuit het hiernamaals troost en opnieuw aan de man helpt. Minghella zocht zijn heil vervolgens in Hollywood, waar hij na het succes van The English Patient een haast onafhankelijke status bemachtigde. In 2008 overleed hij op 54-jarige leeftijd, met meerdere filmplannen op de stapel.

Meer over