Film All Stars teruggetrokken als inzending voor Oscars

De film All Stars van regisseur Jean van de Velde en producent Rolf Koot is geselecteerd als de officiële Nederlandse inzending van de Oscars van 1997, maar de makers hebben de film teruggetrokken....

Van onze medewerker

AMSTERDAM

Het was dinsdag echter nog niet zeker of Karakter van regisseur Mike van Diem en producent Laurens Geels inderdaad wordt ingezonden. Holland Film, dat de selectieprocedure organiseert, had nog niet alle leden van de commissie bereikt voor een tweede stemmingronde. Het is echter wel waarschijnlijk dat Karakter zal worden aangemeld als officiële Nederlandse inzending.

Rolf Koot beschouwt de aanvankelijke uitverkiezing door de commissie als een opsteker nadat All Stars vorige week op het Nederlands Film Festival geheel buiten de prijzen was gevallen. Niettemin bedankte hij voor de eer. 'Ik beschik niet over de middelen en de mogelijkheden om de film goed onder de aandacht te brengen,' zegt Koot. 'Ik denk dat Karakter een geschiktere kandidaat is.'

Een film die door een land wordt ingezonden, moet eerst nog genomineerd zien te worden door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences om in aanmerking te kunnen komen voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Om een van die vijf nominaties te krijgen, dient de film uitgebreid onder de aandacht van de leden van de Academy te worden gebracht. Zo'n campagne van advertenties, speciale vertoningen en videobanden kost honderdduizenden dollars.

De Nederlandse vestiging van Polygram, de distributeur van All Stars, ziet ook geen heil in de film als Oscarkandidaat. Antonia van Marleen Gorris, die in 1996 de Oscar won, werd door de toenmalige Polygram-dochter Meteor gedistribueerd.

Karakter won vorige week het Gouden Kalf voor de beste film. All Stars, de beste bezochte film van het afgelopen jaar, werd in geen enkele categorie voor een Kalf genomineerd. Laurens Geels, die als coproducent betrokken was bij All Stars, is wel van plan Karakter zo goed mogelijk te promoten als de keuze van de selectiecommissie op zijn film valt.

Meer over