RecensiePopmuziek

Fijnzinnige country naast lekker marcherende pop, dát is Kacey Musgraves (drie sterren)

Een wat routineus optreden, waarin country en pop elkaar soms in de weg zitten, is het ook.

Menno Pot
Kacey Musgraves. Beeld Kelly Christine Sutton
Kacey Musgraves.Beeld Kelly Christine Sutton

Pal voor aanvang van haar optreden laat de Texaanse kroonprinses van de countrypop, Kacey Musgraves (30), Stayin’ Alive van de Bee Gees door de uitverkochte Amsterdamse Melkweg golven.

Een opmerkelijke keuze waarmee haar openingsnummer prachtig contrasteert: een sprookjesachtig mooie uitvoering van het persoonlijke countryliedje Slow Burn, dat het hoogtepunt van de avond zal blijven. Akoestische gitaar, kalm banjogetokkel en een stem als die van Emmylou Harris in haar allerbeste jaren.

Die tegenstelling tussen fijnzinnige country en lekker marcherende pop, dát is Kacey Musgraves. Nieuw is die crossover niet (Dolly Parton! Shania Twain!), maar de manier waarop Musgraves hem op haar sterke derde studioalbum Golden Hour vormgeeft, is dat wel: synthesizers, autotune, het is haast ‘science-fiction-country’. Nooit gekunsteld of irritant, daar zijn de liedjes te goed voor.

In de Melkweg verzorgt Musgraves een degelijk maar ook wat routineus feel-goodoptreden, waarin country en pop elkaar toch ook iets vaker in de weg zitten dan op de plaat, paradoxaal genoeg omdat ze hier geen eenheid vormen maar uiteen worden gehaald.

Halverwege het optreden doen Musgraves en haar band het vijf nummers lang volledig akoestisch. Prima gedaan, mooi gezongen, maar de zeggingskracht van Oh, What a World (een van haar allermooiste liedjes) is eerder kleiner dan groter dan in de luchtige, moderne plaatversie.

Tegen het einde gaat het tempo omhoog en neemt het Stayin’ Alive-gevoel toe: een leuke cover van de boyband *NSync (Tearin’ Up My Heart) en het uitstekende High Horse zijn de uitschieters, maar het blijft wat vlak, bij vlagen Songfestival-achtig. Musgraves oogt vermoeid en gaat nu ook vluchtiger zingen.

Zo lopen country en pop elkaar in de Melkweg een beetje voor de voeten, daar waar ze op Golden Hour zo geloofwaardig versmelten.

Kacey Musgraves. 22/10, Melkweg, Amsterdam.

Meer over