Fijne plaatjes van muzikanten in Laurel Canyon

POP | The Doors, The Byrds, Frank Zappa, Joni Mitchell, Jackson Browne, Crosby, Stills, Nash & Young, The Eagles en Guns ’N Roses: schier eindeloos is de lijst met grootheden uit de popgeschiedenis die kort of lang gewoond en gewerkt hebben in Laurel Canyon....

Dit niet zo heel grote gebied in Los Angeles, boven West Sunset Boulevard nabij Hollywood was vooral op het breukvlak van de jaren zestig en zeventig een belangrijke trekpleister voor muzikanten en andere jonge creatieve geesten die met elkaar gemeen hadden dat ze ouders, gezag en maatschappelijke loopbaan wilden ontlopen.

Aan de Laurel Canyon Road die zich haaks op Sunset Boulevard steil naar boven slingert stonden goedkope losstaande huizen waar overdag muzikanten alles met elkaar deelden. Beneden aan de Sunset Boulevard bevonden zich de clubs als Whiskey A Go Go en de Troubadour waar ze ’s nachts konden optreden.

Juist de laatste paar jaar verschenen er over deze pophistorisch interessante plek een paar uitstekende boeken. Inhoudelijk heeft de Amerikaanse journalist Harvey Kubernik aan Michael Walkers Laurel Canyon: The Inside Story Of Rock And Roll’s Legendary Neighborhood of Barney Hoskyns Hotel California: Singer-Songwriters And Cocaine Cowboys In The Laurel Canyon weinig toe te voegen.

Hooguit staat hij wat langer stil bij de jazzmuzikanten die in de jaren vijftig de dienst uitmaakten voordat de rockmuzikanten de overhand kregen de talloze clubs.

De meerwaarde van dit salontafel-fähige Canyon Of Dreams zit ‘m in de honderden foto’s en illustraties. Kijkend naar Joni Mitchell in het gras spelend op haar dulcimer hoor je daar al bijna de openingsklanken van haar meesterwerk Blue (1971) bij. Meer dan een leesboek is dit ook een fijn bladerboek met veel onbekend fotomateriaal. Jammer van het wat goedkope papier waarop ze zijn afgedrukt.

Meer over