Fijne grappen in While We're Young

Baumbach bewijst met deze film opnieuw dat hij goed kan observeren. Zowel de hipsters met hun ironische hang naar retro, als de onzekere veertigers zijn knap getroffen.

Pauline Kleijer
Scène uit While We're Young. Beeld
Scène uit While We're Young.Beeld

De wereld ligt niet langer aan hun voeten. Nog even en ze tellen helemaal niet meer mee. Josh (Ben Stiller) en zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts), veertigers in New York, hebben het moeilijk met hun leeftijd. Vooral Josh, een documentairemaker die in geen tien jaar een nieuwe film heeft afgeleverd, is er nog lang niet klaar voor om als oud te worden beschouwd.

Midlife-hipster

Indie-held Noah Baumbach maakt tragikomedies die eerder schrijnend zijn dan geestig. Ook While We're Young, over een student en zijn leermeester, is er zo één. Floortje Smit sprak de regisseur.

Hij veert dan ook op wanneer hij kennismaakt met Jamie (Adam Driver), een twintiger die zegt zijn werk te bewonderen. Al snel hebben Josh en Cornelia er een stel hippe vrienden bij. Jamie en zijn vrouw Darby (Amanda Seyfried) zijn van die bestudeerd nonchalante types voor wie het leven een soort imagoproject is: ze organiseren strandfeestjes op straat, timmeren zelf hun meubilair, houden een kip in hun stadsappartement en spelen ouderwetse bordspelletjes met elkaar.

De vriendschap werkt als een verjongingskuur voor Josh, maar regisseur Noah Baumbach laat er geen twijfel over bestaan dat het maar een lapmiddel is. Baumbach, gespecialiseerd in het opvoeren van irritante personages met wie je toch gaat meevoelen, bewijst met zijn achtste speelfilm opnieuw dat hij goed kan observeren: zowel de hipsters met hun ironische hang naar retrospullen als de onzekere veertigers zijn knap getroffen.

Gladjes

Na de dwarse tragikomedie Greenberg (2010) en het mooi fladderige twintigersrelaas Frances Ha (2012) is While We're Young wel erg gladjes. Het sterke begin krijgt een weinig overtuigend vervolg. Josh probeert hierin zijn nieuwe beste vriend te ontmaskeren als poseur, terwijl hij natuurlijk beter zijn eigen elitaire houding onder de loep kan nemen.

Met zijn verwende hoofdpersonen overschrijdt While We're Young regelmatig de grens tussen ergernis en vermaak, vooral in de rommelige finale. Toch zijn de meeste grappen fijn. Vooral het komische talent van Driver wordt goed benut: hij weet exact de fysieke maniertjes van een al te zelfbewuste twintiger te vangen. In het aanzetten van het contrast tussen Josh en Jamie - de een neurotisch, de ander gekmakend relaxed - is Baumbach op zijn best, maar het is jammer dat er geen scherpere conclusie uit voortkomt.

While We're Young. Regie: Noah Baumbach. Met: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried, Charles Grodin. 97 min., in 31 zalen.

Meer over