RecensieGames

FIFA 20 laat veel bij het oude maar voegt net genoeg vernieuwing toe

Hoe krijg je gamers zo gek dat ze elk jaar een nieuwe editie kopen van een spel dat in wezen geen steek verandert? Dat is de brandende vraag die uitgever Electronic Arts zichzelf elk jaar stelt. Het antwoord dit jaar: geef ze twee games.

Peter van Ammelrooy
FIFA 20 biedt twee voetbalsims voor de prijs van een.  Beeld EA
FIFA 20 biedt twee voetbalsims voor de prijs van een.Beeld EA

Er zijn vermoedelijk weinig mensen die zitting zouden willen nemen in de Canadese commissie – de voetbalsimulator wordt gemaakt in Vancouver – waar ze elk jaar moeten beslissen wat ze dit keer aan de nieuwe FIFA toevoegen of verwijderen. Verander te veel en gamers hakken je kop eraf; wijzig te weinig en ze zeuren aan je hoofd dat je op je lauweren rust. FIFA 20 is ogenschijnlijk de uitkomst van veel en lange commissievergaderingen. Het resultaat is nog altijd de beste nabootsing die liefhebbers van de voetballerij kunnen kopen, maar niet zonder gebreken of frustraties.

De grootste uitbreiding heet Volta en luidt de wederopstanding in van FIFA Street, een spin-off die in 2012 voor het laatst verscheen en zich richtte op het straatvoetbal, en het minder serieus nam met de wetten van de natuurkunde. Met Volta, zegt uitgever Electronic Arts, hebben we de gekkigheid van FIFA Street wat teruggeschroefd.

Het is een dankbare toevoeging, met vijf tegen vijf voetballers die elkaar bevechten op binnenpleintjes en in krappe sportzaaltjes, handig gebruikmakend van muren en wanden om tegenstanders te passeren. Vermoedelijk hadden de boekhouders in de commissie in Vancouver Volta liever uitgebracht als aparte game (kassa!), maar Electronic Arts kan niet genoeg geprezen worden voor de beslissing om het lossere straat- en zaalvoetbal op te nemen in het totaalpakket dat FIFA 20 heet.

Sterke verdediging

Kleinere welkome veranderingen zijn onder meer een sterkere verdediging in het hoofdbestanddeel van de game met zijn elf tegen elf spelers. Dankzij het opvoeren van de kunstmatige intelligentie waarmee de computer de poppetjes van de tegenpartij aanstuurt laat de defensie zich minder snel in de luren leggen. FIFA 20 maakt tegelijkertijd ook een einde aan verdedigers – gebaseerd op echte voetballers – die in de vorige editie op het scherm frustrerend veel harder konden rennen dan op het harde gras van de realiteit.

In het nieuwe onderdeel Volta van FIFA 20 duikt Roxanne Hehakaija op, de bekende Amsterdamse baltovenaar.  Beeld EA
In het nieuwe onderdeel Volta van FIFA 20 duikt Roxanne Hehakaija op, de bekende Amsterdamse baltovenaar.Beeld EA

Niet alle nieuwigheid is even geslaagd: de ‘interactieve’ interviews met de pers in de carrièremodus zijn bij vlagen van een tenenkrommende stompzinnigheid.

Die echte voetballers zijn overigens de werkelijke reden waarom FIFA als een van de weinige topgames elk jaar in een verse uitvoering verschijnt. Profvoetballers wisselen van club, hangen hun kicks aan de wilgen hangen of verdwijnen met hun vliegtuigje in het Kanaal. Dat zijn overigens niet de redenen dat Juventus in FIFA 20 opdraaft als Piemonte Calcio – de naam van een Turijnse club die al een eeuw niet meer bestaat. FIFA-rivaal Pro Evolution Soccer zwaaide met een dikkere portemonnee.

FIFA 20 (Electronic Arts) is verschenen voor Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Neerlands trots in FIFA 20
Of er nu gescoord wordt of niet: Nederland beleeft dit jaar gegarandeerd vrouwelijk voetbalsucces. In FIFA 20, een van de grootste computergames ter wereld, figureert voor het eerst een vrouwelijk karakter in de spelvariant Volta. En die debutant is de straatvoetbalheld Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija (35) uit Amsterdam.

Fenomeen FIFA
FIFA was een computerspel waar in 1993 niemand op zat te wachten. Nu is het een miljardenmerk. Waar zit hem dat succes in? En waarom vroegen Russische parlementsleden in 2016 president Poetin het spel te verbannen? (Het antwoord: zoenende mannen).

Meer over