Taalgebruik!wadiwatwat

Fietsers, hondenbezitters en moeders: het kunnen allemaal GOB’ers zijn

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was.

Jos Huigen, Heemstede. Beeld
Jos Huigen, Heemstede.

Jos Huigen: ‘Mijn vriendin en ik zeggen vaak tegen elkaar: ‘O, daar heb je weer zo’n GOB’er', als we iemand spotten die geen enkel oog óf oor heeft voor zijn omgeving. Het staat voor: Geen OmgevingsBewustzijn, voor ons inmiddels een gevleugelde uitdrukking.

‘GOB’ers kunnen fietsers (lees: e-bikers) zijn die op een smal pad pontificaal naast elkaar blijven rijden terwijl wij hen, anticiperend achter elkaar fietsend, tegemoet komen. Het kunnen ook moeders achter een kinderwagen zijn, die meer oog hebben voor hun mobiele telefoon dan voor hun kroost. Ook de scooterrijders die met knetterende koptelefoons op hun hoofd door de plaatselijke winkelstraat scheuren, komen in aanmerking voor deze kwalificatie. In de hoogste divisie van GOB’ers kom je hondenbezitters tegen die de drollen van hun huisdier achteloos laten liggen op straten, pleinen en plantsoenen.’

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Stuur uw woord, voorzien van een toelichting van maximaal 1050 woorden en het door uw hand geschreven woord naar taal@volkskrant.nl.

Meer over