recensiedance/elektronisch

Fibs van Anna Meredith is een muzikale kermis ★★★★☆

null Beeld NEWS
Beeld NEWS

De videoclip bij het nummer Paramour van Anna Meredith is veelzeggend en verplicht voor iedereen die haar muziek wil doorgronden. Een modelbouwtrein trekt door een huis vol musici en gaat van synthesizers naar tuba’s, klarinetten, drummers en rockende gitaristen. Meredith ten voeten uit. Op haar tweede album Fibs lijmt zij elektronische muziek en een enkele stevige dansvloertrack vast aan stuiterende minimal music en hedendaagse klassiek. En dan smijt ze er ook nog een paar sprankelende popliedjes doorheen.

Anna Meredith is een enorm getalenteerde, Schotse componist met een gedegen muzikale opleiding. Maar haar muziek is allesbehalve academisch. De nummers op Fibs, vanaf het eerste en nogal drukke Sawbones tot het verstilde Unfurl, vliegen alle kanten op. We horen de neurotische keyboardpatronen van John Adams en Philip Glass, maar passeren ook Frank Zappa en de synthpop van Duran Duran.

De compositiekracht van Meredith openbaart zich al snel: bij steeds verrassende ritmes en complexe melodieuze structuren weet zij toch haar kalmte te bewaren. De songs zijn toegankelijk en soms zo fris als indiepop bij een zomerse picknick. Dat maakt de muziek van Meredith uniek. Niemand in de hoek van de serieuze elektronische kunstmuziek die schaamteloos zulke lichtvoetige liedjes maakt.

Aan de veelzijdigheid van Meredith kleeft ook een klein nadeel. Haar tracks schieten écht door alle grenzen, van heavy metal tot clubbangers en fijne elektronische indiepop, waardoor het album als geheel iets van een muzikale kermis krijgt. Daardoor is Fibs feestelijk en ultramuzikaal, maar ook enigszins ongrijpbaar en wat rusteloos.

Anna Meredith speelt 7 november op festival November Music in Den Bosch.

Dance/ Elektronisch

★★★★☆

Anna Meredith

Fibs

Moshi Moshi/ NEWS

Meer over