Festival verwacht recordverkoop

Het Holland Festival verwacht voor zijn editie 2003 uit te komen op zo'n 45 duizend bezoekers. Volgens zakelijk leider Jacques van Veen heeft de 'vooralsnog bescheiden verhoging' van het overheidsbudget met 750 duizend euro tot gevolg gehad dat er grotere namen konden worden ingekocht, waardoor ook aan de kassa meer...

Van onze verslaggever

Zesentwintig voorstellingen waren uitverkocht. Vooral theater rond het Duitse lied, dans van Pina Bausch en De Keersmaeker en theater van The Wooster Group trokken volle zalen. Ook de componist John Zorn en zijn Naked City hadden een vol huis.

Twee jaar geleden telde het publiek 180 duizend euro neer. Dit jaar was dat 600 duizend euro, ook omdat bezoekers bereid waren 'meer te betalen voor duurdere inkoop'. Het totale budget was 4,2 miljoen, waarvan 3,6 voor producties. Meer geld maakte volgens festivalleider Ivo van Hove 'meer voorbereidingstijd' mogelijk. Het festival van vorig jaar was een noodeditie met negen producties.

Volgens Van Hove moet het budget verder omhoog omdat gezelschappen als die van Bausch anders niet meer naar het festival zijn te halen. 'Ze hebben in eigen land moeite het hoofd boven water te houden, en gaan dan naar beter betalende festivals'.

Het Holland Festival 2004 wordt het laatste onder Van Hove. Het zal net als de voorgaande in het teken staan van de mengvorm en de combinatie van 'hoge' en 'lage' cultuur. De Amerikaan Peter Sellars komt met The children of Herakles, een multidiciplinaire productie over het vluchtelingenvraagstuk. De componisten Luca Francesconi, Robin de Raaff en Jan van de Putte komen aan bod met nieuw muziektheaterwerk. Sasha Waltz verbindt dans en andere disciplines in Insideout.

De filmactrice Isabelle Huppert staat op het toneel in een solovoorstelling van Sarah Kane. De Nederlandse Opera herneemt haar succesvolle Claude Vivier-productie van 2000 (Rêves d'un Marco Polo) in reprise. Van Hoves slotvoorstelling, Wolf van Alain Platel met muziek van Mozart, komt uit de RuhrTriennale.

Tegenover de mengdisciplines staat de 'pure opera' Don Carlos van Verdi, waarmee Riccardo Chailly afscheid neemt als chef van het Concertgebouworkest in een productie van de Nederlandse Opera. 'Pure dans' is er van het Nederlands Danstheater (Hans van Manen, Paul Lightfoot) en het Nationale Ballet (Ted Brandsen, Krzystof Pastor). Conny Jansen choreografeert Times Square Dance van de componist Richard Rijnvos.

De musicoloog Elmer Schönberger reconstrueert voor het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor delen uit Le livre de vie, een vergeten levenswerk van de Frans-Russische componist Nicolaj Obouhow. 'Centraal instrument' in het festival 2004 is de menselijke stem. Dit jaar was dat de elektrische gitaar.

Concerten in dit onderdeel werden zwak bezocht, volgens het HF omdat enkele grote namen thuis bleven, en omdat de locaties uiteenliepen. Volgens Van Veen is er een tekort aan middelgrote zalen in Amsterdam, en heeft het HF de hoop gevestigd op het nieuwe IJsbrekercentrum. Over Van Hoves opvolging is nog niets bekend. Het festivalbestuur wil zekerheid hebben over het budget en pas dan een festivalleider aanwijzen.

Meer over