Festival moet nieuwe Europese regio helpen

Twee systemen: het hiërarchische, bureaucratische, weinig flexibele Duitse Stadttheater, dat al honderd jaar bestaat. Als de wethouder een beroemdheid heeft binnengehaald, is het geld bijna op....

Van onze verslaggever

Programmeur Arthur Sonnen laat die volgens hem twee zeer verschillende werelden elkaar ontmoeten tijdens het festival 'KUNST.nrw.nl'. Kunstenaars, groepen, gezelschappen, ensembles en kunstinstellingen uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en Nederland zullen tijdens het festival samenwerken. Ruim vijftig producties zijn het resultaat, die model staan voor een 'nieuwe Europese regionaliteit', aldus festivaldirecteur Loek van der Sande.

Niet alleen toneel en theater, maar ook literatuur, dans, film, fotografie, nieuwe media, beeldende kunst en architectuur vormen onderdeel van het festival. Het is een initiatief van de regeringen van Nederland en Nordrhein-Westfalen. Ze hopen zo de samenwerking tussen de twee landen te bevorderen.

Nederland en Nordrhein-Westfalen zijn buren. Nordrhein-Westfalen heeft 17,8 miljoen inwoners en is daarmee de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland. Op zijn grondgebied liggen steden als Aken, Bonn, Keulen, Dortmund en Düsseldorf. Die maakten kennis met Nederlandse kunstenaars tijdens 'Dialog Kultur '96', waar 'KUNST.nrw.nl' een vervolg op is.

'Nederland en Nordrhein-Westfalen vertegenwoordigen de nieuwe Europese regionaliteit', vindt Van der Sande. 'Toch kennen de bevolkingen elkaar slecht. En wat je niet kent, vind je niet leuk. Wij hopen dat dit festival een bijdrage kan leveren aan meer wederzijdse kennis.'

Tot het festival behoort De val van de goden, een productie van Theatergroep Hollandia op basis van de film The Damned van Visconti. Bij het verhaal over grootindustriëlen zonder moraal heeft de Duitse componist Heiner Goebbels de muziek gemaakt. Theatermaker Chaim Levano en regisseur Frank Huel van het fringe ensemble in Bonn maakten samen Kehrseiten, dat in Amsterdam en Bonn wordt opgevoer.

In vijftien galeries in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem exposeren twintig jonge, in Nederland nog onbekende kunstenaars uit Nordrhein-Westfalen. Aernout Mik, Jennifer Tee en Liza May Post exposeren in Duitsland. Vijf kunstenaars uit de deelstaat maken ieder een schetsontwerp voor een paviljoen in het Lumiérepark in Almere-Stad. Het beste ontwerp wordt volgend jaar gebouwd.

Het Nederlands Architectuur Instituut besteedt aandacht aan de veranderingen in het Ruhrgebied, waar veel fabrieksgebouwen een culturele functie hebben gekregen. Er zijn ruim honderd initiatieven te zien die beogen het landschap te transformeren.

'Bijzonder aan dit festival is dat wij een bijdrage leveren van 30 tot 40 procent aan de voorstellingen en projecten', aldus directeur Van der Sande. 'Het overige brengen de deelnemers zelf in. Dat bewijst dat ze erin geloven.'

Meer over