NieuwsRadio

Felix Meurders krijgt prestigieuze oeuvreprijs voor radiomakers

Felix Meurders ontvangt dit jaar de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. De 72-jarige presentator, vooral bekend van Spijkers met Koppen, is de negende die deze prestigieuze oeuvreprijs voor radiomakers krijgt toegekend.

Felix Meurders. Beeld Robert Vos / ANP
Felix Meurders.Beeld Robert Vos / ANP

Dat heeft juryvoorzitter Vincent Bijlo dinsdagavond bij radioprogramma Met het oog op morgen bekendgemaakt. ‘Honderd jaar bestaat de radio en Felix is daar al 55 jaar op. Hij is een monument, echt waar’, zei Bijlo. ‘Felix laat als interviewer door een dodelijke combinatie van ervaring, immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis, nog elke week zijn geïnterviewden alle hoeken van de kamer zien.’

Meurders kreeg in 2012 de Marconi Oeuvre Award. Organisator AVRO noemde hem toen ‘een icoon binnen de Nederlandse radio’. Eerdere winnaars van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon zijn onder meer Tineke de Nooij (2018), Clairy Polak (2014) en Ischa Meijer (1995).

Zilveren Reissmicrofoon

Vincent Bijlo maakte ook de drie nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon bekend, de prijs voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker. De eerste genomineerde is Mangiare!, een wekelijks culinair radioprogramma van de NTR op Radio 1, gepresenteerd door Petra Possel. De tweede is Mieke van der Weij, radiopresentator van onder meer Met het oog op morgen. Ook genomineerd is De brand in het landhuis, een podcast gemaakt door acteur Simon Heijmans, die werd uitgezonden in Radio Doc op Radio 1. De winnaar wordt bekendgemaakt op 20 juni.

De Zilveren Reissmicrofoon wordt sinds 1966 uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Eugene Reiss, de man die in 1924 radiomicrofoons verbeterde.

Felix Meurders moet stoppen

Felix Meurders kreeg in september 2018 te horen dat zijn rol als presentator van Spijkers met Koppen tot een eind zou komen. Hij werd ‘blij verrast’ door de vele steunbetuigingen in reactie op dat nieuws.

Meer over