Feitjes voor verjaardagen

Ongeveer 1 procent van de ruis op televisie wordt veroorzaakt door de resterende straling van de oerknal, de eerste nietmachine bevatte slechts één nietje en de kortste oorlog duurde 38 minuten....

Ze plunderden voor de derde keer hun boekenkasten om de meest onzinnige 'waarheden' op een rijtje te zetten. Want wat heb je aan de kennis dat de olifant naast de mens het enige zoogdier is dat op zijn hoofd kan staan? Niets, maar het boekje doet je soms wel versteld staan van wat er in deze wereld allemaal gebeurt.

Volgens Meijers en Rozendaal zijn feiten de krenten in de pap. 'Feiten zijn condensaties', schrijven ze in de inleiding. 'Het geleuter van de context is verdampt, het feit resteert, als topje van de ijsberg.' Toch is dat 'geleuter' soms wel handig om een feit in een bepaalde achtergrond te plaatsen. Nu is het een bonte verzameling losse weetjes zonder uitleg, waardoor wel erg veel vragen overblijven. Bijvoorbeeld: waarom is de mens vijf centimeter langer in de ruimte?

Het boekje is grappig, maar moet niet al te serieus worden genomen. Het is niet meer dan amusement. Leuk om tijdens verjaardagen eens een opmerkelijk feitje te roepen: wist je dat het orgasme van een varken een half uur duurt?

Meer over