ALBUMRECENSIE KLASSIEKDvorák: Cello Concerto

Feilloos speelt Kian Soltani Dvoráks majestueuze celloconcert ★★★★☆

null Beeld

Over de klank van de cello was componist Antonín Dvorák aanvankelijk niet echt te spreken: te nasaal in de hoogte, te grommend in de laagte, ongeschikt als solo-instrument. Dvorák keerde terug op zijn schreden. Gelukkig, denk je, als je de nieuwe opname hoort die cellist Kian Soltani (28) maakte met de Staatskapelle Berlin onder leiding van Daniel Barenboim. De Oostenrijker, afkomstig uit een familie van Perzische musici, speelt het majestueuze concert feilloos en met volle, romige klank.

Een prettig doortastende uitvoering is het; Soltani laat zich door geen dubbelgreep of snelle of hoge passage verleiden tot stroperige vertragingen. Barenboim schept met zijn orkest een herfstgouden aura om de cellist heen.

Ontroerend krachtig is het orkest wanneer het met vuur het langzame deel doorbreekt met het citaat uit het lied Lasst mich allein, waarmee Dvoráks een eerbetoon bracht aan zijn doodzieke schoonzus die zo van dit lied hield. Na het concert speelt Soltani een weldadig ronkend arrangement van het lied, samen met zes cellisten uit de Staatskapelle Berlin.

Kian Soltani

Dvorák: Cello Concerto

Klassiek

★★★★☆

Deutsche Grammophon

Meer over