FBI wil na kwart eeuw megakunstroof oplossen

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft donderdag een korrelige bewakingsvideo van 25 jaar geleden gepubliceerd, in de hoop een kunstroof ter waarde van 500 miljoen dollar (457 miljoen euro) op te lossen.

Redactie
Landschap met knotwilg, Govert Flinck Beeld FBI.org
Landschap met knotwilg, Govert FlinckBeeld FBI.org

Op de video is te zien hoe een bewaker rond middernacht een man via een achteringang binnenlaat in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, een etmaal voor de grote kunstroof. Hoewel de roof is verjaard en niemand er voor kan worden vervolgd, hoopt de FBI de gestolen kunst terug te vinden.

De roof vond plaats in de vroege ochtend, toen twee als agenten verklede mannen binnengelaten werden door bewakers. De 'agenten' zouden de bewakers hebben overmeesterd - ze werden uren later in de kelder gevonden, vastgebonden met duck tape.

Het Concert, Johannes Vermeer. Beeld FBI.org
Het Concert, Johannes Vermeer.Beeld FBI.org

Dertien gestolen kunstwerken

Onder de dertien gestolen kunstwerken waren Christus in de storm op het meer van Galilea van Rembrandt, Het concert van Johannes Vermeer en Bij Tortoni van Édouard Manet. In het museum hangen door een bepaling in het testament van de excentrieke Gardner nog altijd de lege lijsten van de schilderijen.

De video is een van de manieren waarmee de FBI de werken wil achterhalen. Daarnaast klaagde ze een nu 79-jarige man aan wegens illegaal wapenbezit. In de woning van de man hebben rechercheurs politieuniformen en een handgeschreven lijst met de gestolen werken gevonden. De man zelf ontkent elke betrokkenheid bij de kunstroof, die de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis is.

Christus in de storm op het meer van Galilea, Rembrandt. Beeld Isabella Stewart Gardner Museum
Christus in de storm op het meer van Galilea, Rembrandt.Beeld Isabella Stewart Gardner Museum
Meer over