RecensieEvil Genius

Fascinerende documentairereeks over extreem labiele figuren in ‘pizza bomber’-zaak (****)

Mark Moorman
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het is niet echt een bankoverval uit het boekje. Een weifelende man loopt op 28 augustus 2003 een bankgebouw binnen langs een snelweg in Eerie, Pennsylvania en overhandigt een enorm epistel aan het personeel. Als de uitvoerige instructies niet worden opgevolgd zal de bom die hij rond zijn nek draagt tot ontploffing worden gebracht: ‘Act now, think later or you will die!’, staat er op de handgeschreven brief. Even later loopt hij niet met de gevraagde 250.000 dollar naar buiten, maar met een handjevol cash.

Op een parkeerplaats, voor het oog van toegesnelde nieuwscamera’s, speelt zich een drama af, waarbij de man, inmiddels geïdentificeerd als de pizzabezorger Brian Wells, meermalen waarschuwt dat de bom echt is. Totdat de bom afgaat en Wells voor het oog van de camera sterft; niet de laatste schokkende beelden in de vierdelige true crime docuserie Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist. Ook wel bekend als de ‘pizza bomber’-zaak; en wil je tot het slot verrast worden, laat Wikipedia dan even met rust.

In vier delen ontrafelt documentairemaker Barbara Schroeder een bizarre zaak, waarvan de gruwelijk uit de hand gelopen overval slechts het startpunt is. Als op een steenworp afstand van de bank en de pizzatent een man zich meldt met het verhaal dat hij een lijk in een vrieskist heeft aangetroffen, komen we bij de echte hoofdpersoon van dit drama, Marjorie Diehl-Armstrong, ex van het bevroren lijk en eigenaar van de vrieskist, die naarmate de beschuldigingen zich opstapelen uit zal groeien tot de kwade genius uit de titel. En wat is haar relatie met Bill Rothstein, een huisvriend die een handige knutselaar is, maar die ook de politie belde over het lijk in de vriezer?

Schroeder kan gebruik maken van fascinerend materiaal van justitie en van onderzoeker Trey Borzillieri, die al zijn gesprekken met Marjorie Diehl-Armstrong in de loop der jaren heeft opgenomen – hoewel zijn motief wat in de schaduw blijft, heeft hij er in ieder geval een regie-credit aan overgehouden.

Aan het eind van de bizarre rit lijkt er van ‘genius’, kwaadaardig of niet, weinig sprake te zijn. Het is een verhaal van een stel mentaal extreem labiele figuren die steeds verder zijn ontspoord, terwijl gezondheidszorg en justitie faalden. Fascinerend genoeg, maar uiteindelijk blijven er nog veel vragen over bij deze zaak, waar de media al te snel het label ‘evil genius’ op hebben geplakt.

Evil Genius ****

Documentaire; Regie Barbara ­Schroeder. Vier delen. Te zien op Netflix

Meer over