Farrell en McNamara curators architectenbiënnale Venetië

Architecten Yvonne Farrell and Shelley McNamara, oprichters van het Ierse bureau Grafton, zijn gekozen als curators van de 16e Architectuurbiennale in Venetie, die plaats vindt in 2018.

Yvonne Farrell en Shelley McNamara van het architectenbureau Grafton. Beeld epa
Yvonne Farrell en Shelley McNamara van het architectenbureau Grafton.Beeld epa

Ze volgen de Chileen Alejandro Aravena op, die met zijn biennale 'Reporting from the front', zich richtte op hoe architectuur kan bijdragen aan oplossingen voor globale problemen zoals vluchtelingenhuisvesting. Zakelijk directeur Paolo Baratta wil met de keuze voor Farrell en McNamara deze maatschappelijke benadering van architectuur voortzetten. Hij heeft de architecten gevraagd om deze keer te focussen op de kwaliteit van de openbare (danwel private) ruimte en het landschap.

Grafton architects, opgericht in 1977, bouwden onder anderen een reeks spraakmakende onderwijsgebouwen, voor universiteiten in het Ierse Limerick, Milaan en de Peruaanse hoofdstad Lima. Baratta prijst daarnaast 'hun didactische activiteiten en vermogen om nieuwe generaties te betrekken en fascineren'. De 16e editie van de Architectuurbiennale Venetie opent op 26 Mei 2018.

Meer over