Familie verzilvert kunst Man Ray

Vandaag worden in Parijs vierhonderd foto's en kunstwerken geveild van Man Ray, de Amerikaanse fotograaf en dadaïstisch kunstenaar. Uit familiebezit: 'Een nieuwe generatie erfgenamen wil verkopen.'

null Beeld Man Ray
Beeld Man Ray

'Het is de laatste kans om iets te kopen direct uit de nalatenschap van Man Ray', zegt Andrew Strauss, vicepresident van Sotheby's Frankrijk. Zaterdag wordt een collectie van vierhonderd foto's, schilderijen, tekeningen, films, objecten en juwelen van de fotograaf en kunstenaar geveild door het veilinghuis in Parijs. Geschatte opbrengst: 2,1 tot 2,6 miljoen euro.

Een van de topstukken is een portret van Lee Miller, Man Rays assistente, muze en minnares, die later zelf een beroemd fotograaf zou worden. De opbrengst van de foto wordt geschat op 40- tot 60 duizend euro. 'Het is een mooi portret, waarop Miller ook een surrealistisch object draagt, een ketting van spons', zegt Simone Klein, directeur fotografie van Sotheby's Europe. 'Die combinatie maakt het bijzonder.'

Een ander topstuk is een pijp met een glazen luchtbel. Het object heeft een geschatte waarde van 25- tot 35 duizend euro. Ce que manque à nous tous, staat op de pijp geschreven; Wat ons allen ontbreekt. Het goede antwoord volgens Man Ray: fantasie. Ray maakte zo'n pijp voor het eerst in 1927, twee jaar voor Ceci n'est pas une pipe van René Magritte. In 1963 en 1972 maakte hij nog twee series, van in totaal vijftien exemplaren. 'Man Ray beïnvloedde hiermee de moderne kunst. Later zouden kunstenaars als Andy Warhol en Jeff Koons ook series gaan uitbrengen', zegt Strauss.

null Beeld Sothebys
Beeld Sothebys

Tienduizenden euro's

Man Ray werd in 1890 in Philadelphia geboren als Emmanuel Radnitzky. In 1921 vertrok hij naar Parijs waar hij furore maakte als dadaïst en surrealist. Hij zou verbaasd hebben gestaan over het feit dat zijn foto's ooit voor tienduizenden euro's verkocht zouden worden. 'In zijn tijd bestond er helemaal geen markt voor kunstfotografie. Die ontstond pas in de jaren zeventig. Veel foto's van Man Ray zijn voor eigen gebruik gemaakt of werden cadeau gedaan aan vrienden', zegt Klein.

Niettemin was Ray een rijk man die veel geld verdiende met fotograferen voor Amerikaanse bladen als Harper's Bazaar, Vanity Fair en Condé Nast. Hij overleed in 1976, zijn vrouw Juliet in 1991. In 1995 werd een eerste selectie uit zijn nalatenschap in Londen geveild voor 4,5 miljoen euro.

'Het is nu twintig jaar later. Een nieuwe generatie erfgenamen wil verkopen', zegt Andrew Strauss. 'Deze veiling zal minder opbrengen, ook omdat er minder stukken worden geveild.'

Bij Sotheby's in Parijs is de veelzijdigheid van de kunstenaar Man Ray goed te zien. Strauss: 'Hij begon met een idee. Volgens koos hij een manier om dat idee het effectiefst uit te werken: fotograferen, schilderen, tekenen, schrijven, een object maken.' Een mooi voorbeeld van die veelzijdigheid is het portret van Cathérine Deneuve uit 1968. Zij draagt op de foto door Man Ray ontworpen oorbellen. Voor naar schatting 7- tot 10 duizend euro heb je de foto, voor 15- tot 20 duizend euro de oorbellen zelf.

undefined

null Beeld Man Ray
Beeld Man Ray
null Beeld Man Ray
Beeld Man Ray
null Beeld Man Ray
Beeld Man Ray
null Beeld Man Ray
Beeld Man Ray
null Beeld Man Ray
Beeld Man Ray
Meer over