Nieuws

Fameuze Haagse jazzmuzikant Ack van Rooyen overleden

Ack van Rooyen, de fameuze jazztrompettist en bugelspeler, is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd.

John Schoorl
Ack van Rooyen. Beeld
Ack van Rooyen.

Vorig jaar kreeg de Haagse jazzmuzikant uit handen van minister-president Mark Rutte de belangrijkste jazzprijs van Nederland overhandigd, de Buma Boy Edgar Prijs. Van Rooyen werd in het juryrapport ook wel de belichaming van de Nederlandse jazzgeschiedenis genoemd. ‘Zijn bijdrage als solist aan de Nederlandse jazzorkesten leest als een overzicht van grote jazzensembles, waarin traditie en vakmanschap op handen worden gedragen: The Ramblers, The Skymasters, The Hague Jazz Project, The Netherlands Concert Jazz Band, het Dutch Jazz Orchestra en het Metropole Orkest.’

Ack van Rooyen, de broer van de befaamde componist en arrangeur Jerry van Rooyen (1928-2009), werd gezien als een Nederlandse muzikant van wereldklasse. Ack van Rooyen had een geweldige sound, lyrisch, melancholisch, en altijd strak en elegant gespeeld.

Met zijn bugel en trompet zag Van Rooyen zowat de hele wereld. Hij woonde jaren in Parijs, Berlijn, Stuttgart en Keulen. Hij soleerde in talloze internationale jazzorkesten zoals de WDR Big Band en het Clark Terry Orchestra. Ook deelde hij het podium met jazzgiganten als Miles Davis, Dizzy Gillespie en Gil Evans. Vorig jaar verscheen nog een cd met de grote Belgische jazzgitarist Philip Catherine en de Duitse bassist Martin Wind.

Meer over