EXPRESSIEF HOOFD EN ELASTIEKEN LIJF

Chaplin in Pictures biedt geen andere blik op Charles Chaplin, maar wel beeldschone plaatjes van een man over wie alles al is verteld....

RONALD OCKHUYSEN

Daar is hij weer. De kleine zwerver met de bolhoed en de wandelstok,eenzaam op weg naar niemandsland.

Chaplin in Pictures, het Engelse koffietafelboek dat de tentoonstellingbegeleidt die momenteel in de Rotterdamse Kunsthal is te zien, ontkomt erniet aan. Bekende beelden. Overbekende beelden. Chaplin en zijn oudeschoenen. Chaplin de variété-artiest. Chaplin de clown. Chaplin woestgesticulerend, tijdens een repetitie voor The Great Dictator.

Toch heeft het boek de pretentie een nieuw gezicht van Chaplin te latenzien. Er wordt gepoogd de allereerste megaster uit de filmgeschiedenis weermenselijk te maken, waarbij de nadruk ligt op Chaplins strijd tegen defilmbonzen, en later zijn guerilla met de Amerikaanse overheid, die hemvanwege communistische sympathieën tot ongewenst staatsburger degradeerde.

De hardnekkige poging Chaplin in een andere context te plaatsen is hetgevolg van de bemoeienis van Chaplins kinderen met zijn nalatenschap.Enkele jaren geleden werkten zij mee aan de totstandkoming van een dvd-boxmet het belangrijkste deel uit Chaplins oeuvre. Voor die dvd-uitbrengwerden ook privéfilmpjes vrijgegeven. De man die bij iedereen tot danbekendheid genoot door zijn werk op celluloid was plotseling in compleetandere gedaanten te zien: als vader, en echtgenoot - rollen waarin hijoverigens minder straalde.

Sindsdien is bekend dat Chaplins oude dag in Zwitserland, met zijn derdevrouw Oona en hun kinderen, veel tragiek bevatte. Chaplin groepeerde zijngezin met grote regelmaat rondom de filmprojector om gezamenlijk naar zijnoude successen te kijken. Ook was in de homevideo's te zien hoe hij in detuin voor zijn dochter Geraldine de grollen uithaalde die hem in debeginjaren van de film groot hadden gemaakt.

Chaplin in Pictures, ingeleid met essays over Chaplins werk, zijnsterrendom en zijn werk als regisseur, is boven alles een chique boek.Tientallen zorgvuldige gerestaureerde foto's en een grote reeks portretten(van onder anderen Fernand Léger) benadrukken Chaplins unieke talent.Altijd die mix van pathos en slapstick, altijd de behoefte maatschappelijkewantoestanden in films vast te zetten.

Een andere blik? Daarvan is alleen sprake voor wie de dvd-box nog nietzag. Chaplin in Pictures is niets meer en niets minder dan een fraai boekmet beeldschone plaatjes van een man over wie alles al zo vaak is verteld.

Maniakale affaires met jonge meisjes? Artistieke experimenteerdrift? Deuitvinder van de politieke satire? Vergeet het allemaal maar, en kijk naardat expressieve hoofd en dat elastieken lijf. Alleen dan is de kans grootdat er toch iets nieuws opvalt aan de zwerver met bolhoed en wandelstok dierichting niemandsland loopt.

Meer over