Exportwaarde Nederlandse popmuziek stijgt

Nederlandse popmuzikanten doen goede zaken in het buitenland. De exportwaarde van de Hollandse muziekscene bedroeg in 2013 ruim 158,8 miljoen euro. Volgens auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra een groei van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Directeur Frank Helmink ziet daarin het bewijs dat de stop op cultuursubsidies de ondernemerszin van artiesten stimuleert.

Redactie
Dj Armin van Buren op archiefbeeld. Beeld anp
Dj Armin van Buren op archiefbeeld.Beeld anp

'Kijkend naar de dance, waar iedereen subsidieloos doorbreekt, dringt het door dat het puur uitdelen van geld niet helpt. Muzikanten zien steeds beter dat men het zelf moet doen', aldus Helmink. De cijfers worden zaterdag tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen gepresenteerd.

Dance van Hollandse bodem brengt nog altijd het meeste geld in het laatje. Nederlandse dj's sleepten met hun optredens over de grenzen in 2013 ruim 110 miljoen euro binnen; bijna 75 procent van de totale exportwaarde van de muziekscene.

In dat jaar werden meer dan 14.000 buitenlandse optredens verzorgd door 1086 Nederlandse artiesten. De eerste twaalf plekken in de lijst van meest actieve muzikanten in het buitenland worden bezet door dj's. Koploper is Bingo Players met 157 optredens, gevolgd door R3hab met 154 shows, Laidback Luke (152), Chuckie (151), Afrojack (148) en Hardwell (139). Jacco Gardner is op plek dertien de eerste pop-act. Hij speelde in 2013 125 keer over de grens.

Meer over