Expert door het stof na digitale wraakoefening

Gamers hebben subtiel wraak genomen op een Amerikaanse psychologe die in een tv-show een computerspel als seksistisch en vrouw-vijandig bestempelde.

Cooper Lawrence, schrijfster van psychologische zelfhulpboeken met een eigen radioshow, trad onlangs op in een uitzending van de conservatieve tv-zender Fox News. Het programma maakte gehakt van Mass Effect, een science fiction-spel voor de Xbox 360, de spelcomputer van Microsoft - door Fox de ‘sexbox’ genoemd. Volgens The Live Desk met presentatrice Martha MacCallum bevat het spel scènes met ‘frontaal digitaal naakt’ en kunnen spelers hun schermpersonages seks met elkaar laten hebben. Er werd aan toegevoegd dat voor het spel reclame wordt gemaakt ‘gericht op kinderen en tieners’, wat door Microsoft is tegengesproken.

Afstompend
‘Net als geweld heeft seksualiteit in computerspellen een afstompend effect’, reageerde Lawrence, die in de uitzending erkende dat ze Mass Effect niet had gespeeld. ‘In het spel bepaalt de man wat hij met een vrouw doet, die ook nog eens als lustobject wordt getoond.’

(tekst loopt door onder video)

]]>

Het verweer dat het spel bedoeld is voor 18 jaar en ouder, veegde de psychologe van tafel. ‘Kijk naar de statistieken. Wie spelen er games? Dat zijn de puberende jongens, niet hun vaders.’ Uit recent onderzoek zou volgens Lawrence verder blijken ‘dat jongeren geen onderscheid kunnen maken tussen wat ze in een computerspel zien en de werkelijkheid’.

Brief op poten
Electronic Arts, de uitgever van Mass Effect, schreef na de uitzending een brief op poten naar Fox, waarin de zender werd gevraagd een aantal ‘valse beweringen’ te rectificeren. Wat in het spel te zien is, aldus de brief, is niet schokkender dan wat op piektijden op televisie wordt vertoond.

‘Dit is geen juridisch dreigement’, stelt de brief, ‘maar een beroep op uw gevoel voor eerlijkheid.’ In een reactie zei Fox News dat Electronic Arts had geweigerd in de uitzending te reageren.

Revanche
In plaats van te wachten op een rechtzetting die nooit zou komen, besloten een aantal gamers hun pijlen te richten op de psychologie die zich voor het karretje van de tv-zender had laten spannen. Zij plaatsten negatieve recensies onder de de bestelpagina van Amazon.com voor The Cult of Perfection van Lawrence, waardoor dit boek onderaan de lijst van populaire boeken kwam te bungelen.

In enkele dagen verschenen er bijna 500 lekenbesprekingen onder het boek, dat ook trefwoorden meekreeg als ‘rommel’, ‘hypocriet’ en ‘kwezel’. Critici verwezen ook subtiel naar Lawrence bekentenis dat ze Mass Effect niet had gespeeld. ‘Ik heb natuurlijk geen letter gelezen in dit boek, maar dat doet er niet toe.’

Spijt
De wraakoefening sorteerde effect. Lawrence betuigde haar spijt tegenover The New York Times. Nadat de ophef was ontstaan, heeft de psychologe iemand het spel zien spelen. ‘Ik zie in dat ik het bij het verkeerde eind heb gehad. Nu ik het spel heb gezien en de sekssènes, is het eigenlijk bespottelijk. Voor de uitzending had ik iemand gevraagd wat ze er over hadden gehoord, en die zeiden dat het bijna porno was. Maar dat is het niet. Ik heb afleveringen van Lost gezien die meer seksueel getint zijn.’

Amazon.com heeft inmiddels de recensies onder het boek van Lawrence weggehaald. De enige verwijzing naar de rel is voor ingewijden. Bij zijn aanbevelingen zegt de webwinkel dat klanten die soortgelijke boeken als dat van Lawrence kochten, ook Mass Effect hebben aangeschaft.

Meer over