Exodus zet door: nóg 30 kinderboekenauteurs en illustratoren weg bij WPG

Het aantal auteurs dat zich solidair heeft verklaard met de zeskoppige redactie van Querido Kinderboeken is inmiddels opgelopen naar 62. Begin deze week, toen de redactie zijn ontslag bij WPG Uitgevers had ingediend, stond de teller nog op 30. Ze kondigen nu allemaal hun vertrek aan bij de uitgever.

Auteur Francine Oomen is een van de ondertekenaars van een brief aan Dineke Kuijpers en Patrick Swart van WPG Uitgevers. Beeld anp
Auteur Francine Oomen is een van de ondertekenaars van een brief aan Dineke Kuijpers en Patrick Swart van WPG Uitgevers.Beeld anp

Vandaag ondertekenden in totaal 61 schrijvers en illustratoren een brief aan Dieneke Kuijpers en Patrick Swart van WPG Uitgevers. Nadat de brief was opgesteld, kwam er nog een schrijver bij.

In de korte brief dringen de schrijvers en illustratoren aan op een hernieuwd gesprek van WPG met Singel Uitgeverijen, met als uitkomst de verkoop van Querido Kinderboeken aan die uitgeverij. Verder schrijven ze dat 'ze, indien dat nog altijd geen optie voor WPG is, in de toekomst geen nieuwe manuscripten of illustraties meer zullen aanbieden aan Querido Kind-Onder-WPG.' Tot slot zeggen de auteurs dat ze ervan uitgaan dat er 'binnenkort contact kan zijn over het afhandelen van nog lopende boeken en/of overdracht van de rechten van de backlisttitels.'

Splitsing in 2014

Een greep uit de lijst ondertekenaars: Guus Kuijer, Harrie Geelen, Bibi Dumon Tak, Robbert-Jan Henkes, Toon Tellegen, Francine Oomen, Imme Dros, Anna Wolz, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel.

Het conflict tussen de redactie van de kinderboeken van Querido en moederconcern WPG Uitgevers speelt sinds juni van dit jaar, maar voert terug tot 2014. In dat jaar werd uitgeverij Querido gesplitst in een kinder- en een volwassenenpoot. Aanleiding was de management buy-out uit WPG van de uitgeverijen De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar, Athenaeum, Q en Querido door directeur Paulien Loerts, die ze onderbracht in Singel Uitgeverijen.

De winstgevende kinderpoot van Querido bleef eigendom van WPG Uitgevers, maar de redactie van de kinderboeken verhuisde mee met de volwassenenpoot. In juni werd duidelijk dat WPG voornemens is de redactie per 1 oktober aanstaande te verhuizen naar het hoofdkantoor aan de Wibautstraat in Amsterdam en daarmee de volwassenenpoot en de kinderboekenpoot van Querido definitief uit elkaar te trekken. De redactie van Querido Kinderboeken wil in het pand van Querido aan de Weteringschans blijven. Pogingen van Singel Uitgeverijen om het kinderfonds alsnog over te nemen, liepen tot dusver op niets uit.

Meer over