Het eeuwige levenJan Coenen 1947-2019

Excelsior-held die plek verspeelde door worst

Als voetballer was hij nog te rebels om succes te hebben. Maar als ondernemer zou Jan Coenen later een groot bedrijf opbouwen.

Peter de Waard
Jan Coenen. Beeld
Jan Coenen.

Zoals de naam van Michiel Kramer is vereenzelvigd met een broodje kroket is die van Jan Coenen vereenzelvigd met een warme worst.

Kramer verloor vorig seizoen zijn plek bij Feyenoord toen hij zijn tanden zette in een kroket, Coenen bij Excelsior toen hij dat deed met een warme worst. Kramer deed het in de rust, Coenen nog tijdens de wedstrijd. Hij was bankzitter in het duel Excelsior tegen FC Groningen op 26 maart 1972. Toen een worstenverkoper achter de reservebank liep, riep Coenen: ‘Doe mij er ook maar een’.

‘Het was een grap’, vertelde hij later. ‘Maar voordat ik het wist had ik er een in mijn hand. En die heb ik ook maar opgegeten. Mijn mond zat op een gegeven moment onder de mosterd. Onze coach Joop Castenmiller vroeg wat er was gebeurd. Ik zei: ‘Geen idee.’ De volgende dag werd het echter breed uitgemeten in de krant. ’

Coenen, eerder een van de helden van Excelsior, kwam er daarna niet meer aan te pas. Hij erkende moeite te hebben gehad met de weelde van de sterrenstatus. ‘Ineens kwamen er journalisten bij mij over de vloer. Ik kwam in een andere wereld terecht’, vertelde hij enkele jaren geleden in Excelsior Business Magazine.

Zijn toenmalige medespeler Thijs Libregts (later onder meer coach van Feyenoord en Oranje): ‘Hij miste in die tijd de discipline. Later heeft hij bewezen dat hij buiten de schijnwerpers wel heel gedisciplineerd kon zijn. Hij bouwde een eigen bedrijf op. Nog altijd kijk ik op Woudestein naar zijn reclamebord.’ Coenen overleed 18 januari op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een buikaneurysma.

Jan Coenen werd geboren in het zogenoemde Witte Dorp, een wijk in het westen van Rotterdam. Hij was een rebels straatjochie dat heel goed kon voetballen. Bij een kampioenswedstrijd van de amateurclub D.O.K. in het seizoen 1968/69 zat Cor van der Hart op de tribune, toen trainer van eredivisieclub Holland Sport in Den Haag. Hij wilde die Coenen wel hebben.

Maar Holland Sport beschikte al over de begenadigde goalgetter Sjaak Roggeveen, drievoudig international, en aangever Joop van Mourik. Coenen speelde vooral in de reserves waar hij wel 26 doelpunten maakte. Nadat Holland Sport ophield te bestaan kreeg Coenen een transfer naar Excelsior, waar Eddie van der Roer in het doel stond en Thijs Libregts de architect op het middelveld was.

Op 17 oktober 1971 maakte hij naam met twee doelpunten uit tegen FC Groningen, waardoor Excelsior op spectaculaire wijze met 3-2 won. Twee weken later scoorde hij opnieuw twee keer, nu in Eindhoven tegen PSV. Excelsior won met 2-1, nog altijd de laatste overwinning van de Rotterdammers in Eindhoven. Ook de week daarop scoorde hij. Het Parool schreef onder de kop ‘Coenen, killer bij uitstek’: ‘Jan Coenen is een spits zonder complexen, een opportunist die recht op zijn doel afgaat.’ Libregts: ‘Maar heel grillig. De ene week was hij de ster, de volgende onzichtbaar.’

Hij was ook een enfant terrible dat weigerde te trainen toen de club de 1.000 gulden premie voor het behoud van het eredivisieschap niet betaalde. Uiteindelijk zou hij verkassen naar SVV in Schiedam. Op dat moment stak hij al zijn energie al in de opbouw van zijn eigen bedrijf op het gebied van afdichtingen. Hij breidde dat later uit met een bedrijf gespecialiseerd in Vastgoedzorg. Nu werken er 34 mensen. Coenen had vier kinderen uit twee eerdere relaties. De oudste twee hebben inmiddels het bedrijf overgenomen.

Wendy Westerveld-Coenen noemt haar vader een levensgenieter. ‘Het is in- en intriest wat is gebeurd. Maar voor hem is het leven wel altijd een feest geweest.’

Meer over