Evangelist dirigeert Matthäuspassion

Het Britse barokgezelschap Orchestra of the Age of Enlightenment neemt 1 april in het Amsterdamse Concertgebouw de Matthäuspassion over, die Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir hebben afgelast wegens geldproblemen....

Koopman blies onlangs een hele Europese Bachtournee af als gevolg van subsidieperikelen en haperende sponsoring. Behalve het Enlightenment-orkest was het barokorkest Concerto Köln paraat om Koopman in Amsterdam te vervangen.

Volgens het Concertgebouw heeft het Duitse ensemble echter zijn bezetting niet op korte termijn voor elkaar gekregen, en is de voorkeur uitgegaan naar de Londenaren vanwege hun uitvoeringsconcept. Padmore oogstte er in afgelopen jaren gunstige kritieken mee tijdens tournees met Bachs Johannespassion.

Net als Padmore hebben ook de andere solisten in Padmores Bachuitvoeringen een dubbele taak. Zij zingen mee in de koren en koralen, een praktijk die overeenstemt met die van Bach zelf, en de laatste jaren weer vaak wordt toegepast. De vraag of de Britse uitvoering, die kleinschaliger is dan die van Koopman, hierdoor goedkoper te realiseren valt dan die van Koopman, zegt het Concertgebouw niet te kunnen beantwoorden.

Meer over