Europese steun voor film Boven is het stil

De Nederlandse speelfilm Boven is het stil krijgt 270.000 euro aan Europese steun. Dat heeft filmfonds Eurimages besloten, zo liet het Nederlands Filmfonds vandaag weten.

ANP
Detail van de cover van het boek Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Beeld
Detail van de cover van het boek Boven is het stil van Gerbrand Bakker.

Om de film te kunnen maken, kreeg regisseur en schrijver Nanouk Leopold (Brownian Movement) eerder al een bijdrage van 800.000 euro van het Nederlands Filmfonds. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Gerbrand Bakker uit 2006, waar Bakker in 2010 de International Impac Dublin Award voor kreeg. De prijs is internationaal de grootste voor in het Engels vertaalde literaire romans.

Het verhaal gaat over een 55-jarige boer die zijn zieke, oude vader naar zolder heeft verbannen en wacht tot hij doodgaat. De twee groeien in de maanden voor de dood van de bejaarde man naar elkaar toe. De hoofdrol van de boerenzoon wordt gespeeld door Jeroen Willems (Majesteit). Andere rollen zijn voor onder anderen Lies Visschedijk (Gooische Vrouwen) en Martijn Lakemeier (Oorlogswinter). De film komt naar verwachting februari 2013 in de bioscoop.

Vorig jaar gaf Eurimages Nederlandse (co)producties in totaal bijna 2,7 miljoen euro aan financiële steun.

null Beeld
Meer over