Europese filmprijs ‘Paradise Now’

De Nederlandse film Paradise Now over de laatste dagen van twee Palestijnse zelfmoordterroristen heeft zaterdag in Berlijn een European Film Award gewonnen....

Van onze correspondent Sander van Walsum

De keuze van de jury voor de beste Europese film van 2005 viel op Frans/Oostenrijks/Duits/Italiaanse familietragedie Caché (van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke). De Fransman Daniel Auteuil werd gelauwerd voor zijn hoofdrol in deze film. De Duitse Julia Jentsch, vertolkster van Sophie Scholl in de gelijknamige fim, won de hoofdprijs in de categorie ‘beste actrice’. Caché genoot in Berlijn als pan-Europees product een hoge sympathiewaarde.

Opvallend veel films die Berlijn op de prijzen aasden, kenmerken zich door somberheid. De Deens/Brits/Zweeds/Noorse film Brødre (Broers) gaat over een ex-gedetineerde die zich ontfermt over het gezin van zijn in Afghanistan ontvoerde broer. De Belgisch/Franse film L’Enfant gaat over het onvermogen van jonge ouders. Sophie Scholl en haar broer Hans worden ter dood gebracht vanwege hun pamfletten tegen Hitlers oorlog. Un Long Dimanche de Fiancailles speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog. Der Neunte Tag legt de ongelijke machtsstrijd vast tussen een geestelijke en een SS-officier. Hotel Rwanda en De Dood van meneer Lazarescu stemmen evenmin vrolijk.

Feestredenaars in Berlijn droegen onbedoeld bij aan de sfeer van malaise rond de Europese film, met tal van verwijzingen naar de chronische geldnood waarmee deze industrietak kampt.

De ceremonie zelf, in de Arena in het Berlijnse stadsdeel Treptow, illustreerde dat treffend. De show was geënt op het script van de Oscar-uitreiking, maar flair en middelen ontbraken. De aanwezigen leken niet anders te hebben verwacht: de dresscode – black tie voor de heren, avondtenue voor de dames – werd op grote schaal genegeerd.

Echt enthousiast was het publiek pas bij de huldiging van sir Sean Connery, die de Lifetime Achievement Award in ontvangst nam. Maar Connery kan weer nauwelijks als een typische representant van de Europese cinema worden aangemerkt.

Meer over