Europese filmprijs 'Paradise Now'

De Nederlandse film Paradise Now over de laatste dagen van twee Palestijnse zelfmoordterroristen heeft zaterdag in Berlijn een European Film Award gewonnen....

Van onze correspondent Sander van Walsum

De keuze van de jury voor de beste Europese film van 2005 viel opFrans/Oostenrijks/Duits/Italiaanse familietragedie Caché (van deOostenrijkse regisseur Michael Haneke). De Fransman Daniel Auteuil werdgelauwerd voor zijn hoofdrol in deze film. De Duitse Julia Jentsch,vertolkster van Sophie Scholl in de gelijknamige fim, won de hoofdprijs inde categorie 'beste actrice'. Caché genoot in Berlijn als pan-Europeesproduct een hoge sympathiewaarde.

Opvallend veel films die Berlijn op de prijzen aasden, kenmerken zichdoor somberheid. De Deens/Brits/Zweeds/Noorse film Brødre (Broers) gaatover een ex-gedetineerde die zich ontfermt over het gezin van zijn inAfghanistan ontvoerde broer. De Belgisch/Franse film L'Enfant gaat over hetonvermogen van jonge ouders. Sophie Scholl en haar broer Hans worden terdood gebracht vanwege hun pamfletten tegen Hitlers oorlog. Un Long Dimanchede Fiancailles speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog. Der Neunte Taglegt de ongelijke machtsstrijd vast tussen een geestelijke en eenSS-officier. Hotel Rwanda en De Dood van meneer Lazarescu stemmen evenminvrolijk.

Feestredenaars in Berlijn droegen onbedoeld bij aan de sfeer vanmalaise rond de Europese film, met tal van verwijzingen naar de chronischegeldnood waarmee deze industrietak kampt.

De ceremonie zelf, in de Arena in het Berlijnse stadsdeel Treptow,illustreerde dat treffend. De show was geënt op het script van deOscar-uitreiking, maar flair en middelen ontbraken. De aanwezigen lekenniet anders te hebben verwacht: de dresscode - black tie voor de heren,avondtenue voor de dames - werd op grote schaal genegeerd.

Echt enthousiast was het publiek pas bij de huldiging van sir SeanConnery, die de Lifetime Achievement Award in ontvangst nam. Maar Connerykan weer nauwelijks als een typische representant van de Europese cinemaworden aangemerkt.

Meer over