European Film Award voor Paradise Now

De film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad heeft zaterdag een European Filmaward in de wacht gesleept. Abu-Assad en Bero Beyer kregen de prijs voor beste Europese scenarioschrijver tijdens een gala in Berlijn....

Paradise Now vertelt het verhaal van Said en Khaled, twee vrienden die een zelfmoordactie in Tel Aviv willen plegen. De kijker ziet de laatste 24 uur van de Palestijnen die zichzelf willen opblazen.

De film won eerder dit jaar al tal van prijzen in binnen- en buitenland. Tijdens het Internationaal Film Festival in Berlijn won Paradise Now onder meer de Amnesty International Filmprijs. Ook kregen de makers in Utrecht Gouden Kalveren in de categorie�n beste lange speelfilm en beste montage.

In september ging de film in premi�re in de Palestijnse gebieden. In oktober was Nederland aan de beurt.

Hoewel de film oorspronkelijk een Nederlandse productie is, is zij ingezonden om als Palestijnse film mee te dingen naar een Oscar. De jury in de VS beoordeelt op taal en inhoud en omdat Paradise Now Arabisch is gesproken en grotendeels is opgenomen in de Palestijnse gebieden, wordt de film als Palestijns gezien.

Meer over