Europa krijgt degelijk en saai Duits geld

Het nieuwe biljet van 20 euro oogt een tikje fleuriger dan het oude uit 2002, maar het Europese geld blijft een stijve en dooiige aangelegenheid. Het biljet - dat sinds woensdag wettig betaalmiddel is - onderscheidt zich vooral door een serie technische innovaties, waardoor het lastiger is te vervalsen.

null Beeld ECB
Beeld ECB

'Degelijk geld, beetje saai, maar goed ontworpen', zegt vormgever Dingeman Kuilman, vroeger hoofd design bij Philips. De Duitse grafisch ontwerper Reinhold Gerstetter (70), tekende de nieuwe serie biljetten. Hij was ook de laatste ontwerper van de D-mark. 'Het is misschien symbolisch voor Europa dat er met 'Duits' geld wordt betaald', vindt Kuilman.

Het verse blauw getinte twintigje maakt onderdeel uit van een vernieuwingsoperatie die is ingezet in 2013. Biljetten van 5 en 10 zijn al opgefrist. Na het biljet van 20 volgt in 2016 het vijftigje. Deze laatste twee zijn het meest populair bij valsemunters.

Renaissance

Het vernieuwende van Gerstetters geldserie zit in de details. Basis blijft het thema van historische bouwstijlen die sinds 2002 de biljetten sieren. Het twintigje heeft gotische spitsboogramen voorop, € 10 een romaanse poort, € 50 euro een renaissance element. Gerstetter het beeld minder hoekig gemaakt, de geldwaardcijfers herschikt en meer kleur toegepast. Op de randen links en rechts zitten ribbels voor visueel beperkten.

Maar de grootse innovatie is het 'portretraam'. Rechtsboven is in hologram prinses Europa te zien. Wanneer het biljet kantelt, verschijnt het getal 20 omringd door regenboogkleuren. Op de achterkant is opnieuw Europa zichtbaar maar duikt een serie kleine getallen op bij draaiing van het papier. Volgens Ton Roos, directeur bankbiljetten, van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt is een hologram met drie beelden 'heel moeilijk na te maken.'

Op de officiële site van de ECB zijn oud en nieuw naast elkaar geplaatst en lijkt het wit op het nieuwe twintigje grauwer. 'Het is een beetje perkamentachtig ingebruind. Ik vind het nogal middeleeuws aandoen', reageert grafisch vormgever Hans Kruit. Hij ontwierp in de jaren negentig samen met Ootje Oxenaar de veel geprezen briefjes van 250 (vuurtoren) en 50 gulden (zonnebloem).

Het nieuwe briefje van twintig. Beeld ECB
Het nieuwe briefje van twintig.Beeld ECB

Latijns

'Ik mis dat frisse Nederlandse geld wel', zegt Kuilman. 'Maar dit is het geld van dat goed past bij Europa van deze tijd. Technisch is het innovatief, maar in die kerkramen zit een soort van klassieke gravure-esthetiek.'

Door de uitbreiding van het aantal lidstaten van de EU staat op het biljet het woord Euro nu op drie verschillende manieren geschreven in plaats van twee: in Latijns schrift, Grieks en Cyrillisch - met dank aan Bulgarije. De afkorting ECB prijkt er nu in negen talen op, voorheen vijf.

Rechtsboven is in hologram prinses Europa te zien. Beeld ECB
Rechtsboven is in hologram prinses Europa te zien.Beeld ECB
Meer over