Eurocommissaris: sociale media medeschuldig aan mislukken ACTA-verdrag

Dat de invoering van het anti-piraterijverdrag ACTA op de lange baan is geschoven, is mede de schuld van sociale media als Facebook en Twitter. Door hun 'intense mediacampagne' hebben sommige regeringsleiders nog geen handtekening onder het verdrag willen zetten. Dat heeft Eurocommissaris Karel de Gucht van Handel gezegd tijdens een vergadering van de Europese Commissie.

Protest tegen ACTA in februari Beeld epa
Protest tegen ACTA in februariBeeld epa

Dat blijkt uit de notulen van de vergadering. Verschillende technologiesites berichten er vandaag over. De Gucht maakte op 22 februari bekend dat de Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA), een handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak, zal worden voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.

Hoewel de Europese Commissie de omstreden wet al heeft aangenomen, loopt de invoering hiervan aanzienlijke vertraging op. Een aantal landen, waaronder Nederland, weigert het verdrag te tekenen zolang niet duidelijk is of de wet de internetvrijheid beperkt.

SOPA en PIPA
Ook de Amerikaanse antipiraterijwetten SOPA en PIPA zijn volgens De Gucht 'getorpedeerd' door een 'vijandige campagne' van sociale media. Het Republikeinse wetsvoorstel Stop Online Piracy Act (SOPA) en zijn Democratische tegenhanger Protect IP Act (PIPA) riepen een storm van protest op.

Verschillende grote sites, waaronder de Engelstalige Wikipedia, gingen zelfs enige tijd op zwart. Eind januari besloot de Amerikaanse Senaat de stemming voor beide wetsvoorstellen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Censuurwet
De Gucht meent dat er iets soortgelijks aan de gang is met ACTA. Die wet probeert de internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren. Tegenstanders noemen het ook wel de 'censuurwet', omdat het de internetvrijheid drastisch zou beperken.

Meer over