nieuws#MeToo

Essay van omstreden auteur kost Ian Buruma hoofdredacteurschap New York Review of Books

Ian Buruma, de Nederlandse hoofdredacteur van de gerenommeerde New York Review of Books, is opgestapt na ophef over een artikel geschreven door een man die werd beschuldigd van seksueel geweld.

Ian Buruma in Amsterdam, 2018. Beeld Marie Wanders
Ian Buruma in Amsterdam, 2018.Beeld Marie Wanders

‘Ik kan er nu niets over zeggen’, zegt Buruma woensdagmiddag over de telefoon. Een uitgever bevestigt wel dat Buruma weg is. Hij zat pas een jaar aan het roer van een van de meest prestigieuze tijdschriften van het land, dat boekrecensies en maatschappelijke essays combineert.

Buruma kreeg de afgelopen dagen de wind van voren omdat hij vrijdag in een interview een artikel verdedigde dat nog moest verschijnen, maar al was uitgelekt en veel kritiek had gekregen. In dat essay, onderdeel van een drieluik getiteld The Fall of Men, beschrijft de Canadese oud-radiomaker Jian Ghomeshi hoe hij tot paria is verworden na beschuldigingen van seksueel geweld. Hij vindt zichzelf niet zozeer een dader, maar een slachtoffer.

Ghomeshi werd in 2014 en 2015 door meer dan twintig ex-partners beschuldigd van bijten, wurgen en slaan. In 2016 werd hij vrijgesproken, onder meer omdat de drie vrouwen die tegen getuigden hun verhaal hadden veranderd.

De kritiek is dat Ghomeshi in zijn ‘genuanceerde’ verhaal sommige feiten verdonkeremaant. Ook vergeet hij te melden dat hij toen excuses heeft aangeboden – een indicatie dat hij wel degelijk dingen verkeerd heeft gedaan.

Tegen die kritiek moest Buruma zich verdedigen, in een interview met website Slate. Waarom had hij dit stuk gepubliceerd?

‘Ik wil mensen helpen over dit soort dingen na te denken’, zei Buruma. ‘Dit gaat niet over verkrachters. Dit gaat over mensen die zich seksueel slecht gedragen hebben. Hoe moeten zij worden gestraft? Dat is veel troebeler. Hoe ga je om met dat soort gevallen? Moet dat altijd duren?’

Maar intellectueel Buruma (66) strandde op een modern taboe. Wie een dader aan het woord laat wordt er zelf ook een, zo lijkt het.

'Puriteinse traditie'

'Vooral in Amerika, waar een sterk puriteinse traditie is, wordt het debat snel hysterisch’, zei Buruma vorige maand in een interview met de Volkskrant, toen het ging over #MeToo en Lolita en Woody Allen. ‘Er zijn meisjes van 17 die iets willen met een man van 40. Maar dat mag je niet zeggen, je moet hier heel voorzichtig mee zijn, mensen worden snel boos.’

Gevraagd of er op de redactie discussie was geweest over het stuk , zegt Buruma dat zich een generatiekloof toonde: de mensen onder de veertig dachten er anders over dan die boven de veertig. Buruma (66) zei een ‘ambivalente’ houding te hebben over #MeToo. ‘De beweging is een noodzakelijke correctie op het mannelijk gedrag en dus een volkomen goed ding. Maar zoals alle goede bedoelingen en goede dingen, kan ze ongewenste gevolgen hebben.’ Vijf dagen later was hij ontslagen.

Ian Buruma: ‘Als schrijver word je snel in een bepaalde hoek gezet, van intellectueel en dus moeilijk’

Ian Buruma verrast met zijn memoires over de tijd dat hij in Japan aan de filmacademie studeerde – ze geven de intellectueel een rauw randje. Over die Japanse jaren, Trump en de hysterie rond #MeToo.

Meer over