TipsFestivalprogramma ESNS

ESNS is dit jaar geheel digitaal. De Volkskrant tipt veelbelovende acts alsof er niets aan de hand is

Het festivalprogramma van ESNS is dit jaar uiteraard geheel digitaal. Via de site 3fm.nl/ESNS worden van woensdag tot en met zaterdag korte livestreams van bijna tweehonderd bandjes uit heel Europa uitgezonden, op vier kanalen.

Nana Adjoa. Beeld Latoya van der Meeren
Nana Adjoa.Beeld Latoya van der Meeren

Nana Adjoa

Een nieuwe Nederlandse songwritersfavoriet van de muziekredactie van de Volkskrant, Nana Adjoa werd in december uitverkozen tot V’s Poptalent van het Jaar. Ze heeft al een prachtige debuutplaat op zak. De zangeres en schrijver maakt grenzeloze pop met diepgang en subtiele muzikale klasse, en ze heeft een geheel eigen geluid gevonden.

Donderdag, ESNS 01, 20.45 uur

Dadi Freyr. Beeld
Dadi Freyr.

Dadi Freyr

Opgewekte, funky electropop met gevoel voor ironie én aanstekelijke liedjes. Geen songfestival 2020 voor de IJslander, en daar hadden hij en team-IJsland wel op gerekend. Op ESNS kan Freyr wraak nemen, en toch een groot Europees publiek bespelen. Geef hem een kans.

Donderdag, ESNS 01, 22.15 uur

Enola Gay. Beeld
Enola Gay.

Enola Gay

Nog zeer onbekend en pril bandje, maar de single The Birth of a Nation (vooralsnog het enige wapenfeit van dit Ierse gezelschap) is veelbelovend. De mix van postpunk met een rappende vocale voordracht is op zijn minst het aanhoren waard. En in ieder geval een bandje om even te checken tijdens deze historische editie van Eurosonic.

Vrijdag, ESNS 02, 22.45 uur

Konvent. Beeld
Konvent.

Konvent

Lekker melodieuze doom en death, en een stoer debuutalbum uit 2020. De grunts en growls van Rikke Emilie zijn aangenaam morbide. Vernieuwend is het Deense Konvent niet, maar dat hoeft ook niet als je je draai hebt gevonden in de hardnekkigste subcultuur en levensstijl die de popmuziek ooit heeft voortgebracht.

Donderdag, ESNS 04, 22.35 uur

Adwaith. Beeld
Adwaith.

Adwaith

De liedjes van de Welshe postpunkers zijn ingetogen en een tikje dreigend. De teksten in het Welsh geven Adwaith een mooi raadselachtig randje. De postpunk is de laatste jaren een voorname poptrend met vele navolgers, maar Adwaith geeft toch weer een originele draai aan het aloude genre.

Vrijdag, ESNS 2, 20.40 uur

Holly Humberstone. Beeld
Holly Humberstone.

Holly Humberstone

Persoonlijke, pijnlijk eerlijke liedjes van een groot liedschrijftalent, dat prijkte op de invloedrijke talentenlijst BBC Sound of 2021. De klankkleuren in de parelende songs van Humberstone zijn warm en levendig dankzij de mix van akoestiek en elektronica. Een serieuze doorbraak mag verwacht worden, en we kijken uit naar een intens livesetje.

Woensdag, ESNS 01, 20.45 uur

Brighde Chaimbeul. Beeld
Brighde Chaimbeul.

Brighde Chaimbeul

Het doedelzakspel van de Schotse Brighde Chaimbeul (23) is indringend en zeer trance-opwekkend. Niet diep-traditioneel, maar dankzij de gonzende ‘drone’ in haar composities zeker betoverend. Een kleine en erg jonge folksensatie, in de slipstream van het Ierse Lankum.

Vrijdag, ESNS 4, 21.25 uur

Denise Chaila. Beeld
Denise Chaila.

Denise Chaila

Denise Chaila maakt Ierse hiphop met een mooi indierandje, zoals we die kennen van de geweldige Amerikaanse Tierra Whack. Haar teksten zijn net zo eigenwijs als de beats eronder: grappig, scherp en lichtelijk vervreemdend. De Britse (en Ierse) hiphop doet het goed de laatste tijd. Chaila levert het bewijsmateriaal.

Donderdag, ESNS 01, 22.00 uur

Froukje. Beeld
Froukje.

Froukje

Na haar single Groter dan ik mag best wat worden verwacht worden van zangeres Froukje. Een van de veelbelovendste acts voor het komende jaar, de eerste ep is net verschenen. Hoe zij live is, en dan ook nog zonder publiek, dat valt te bezien. Dus zijn we zeer nieuwsgierig.

Zaterdag, ESNS 01, 21.00 uur

Lees ook: Van afrobeat uit Polen tot Thaise funk uit Kroatië: Europese muziek is grenzeloos. En dat wordt gevierd op Eurosonic Noorderslag.

Meer over