NieuwsTheater

Eric de Vroedt wint Toneelschrijfprijs 2018 voor The Nation

Toneelschrijver en regisseur Eric de Vroedt (1972) heeft de Toneelschrijfprijs 2018 gewonnen voor zijn stuk The Nation. De Vroedt kreeg de prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, uitgereikt in schouwburg DeSingel in Antwerpen op het Vlaams Theaterfestival.

Eric de Vroedt Beeld RV
Eric de VroedtBeeld RV

De jury van de Toneelschrijfprijs koos The Nation uit 69 inzendingen van nieuwe Nederlandstalige toneelteksten van het afgelopen seizoen. De andere genomineerden waren Woestijnjasmijntjes van George Elias Tobal en ForsterHuberHeyne van Willem de Wolf en Rebekka de Wit.

The Nation is een zesdelige Netflix-achtige thriller op toneel, met als startpunt de verdwijning van de 11-jarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk, waarna De Vroedt steeds verder uitzoomt en zo een op hol geslagen samenleving toont.

Uit het juryrapport: ‘De manier waarop Eric de Vroedt in The Nation maatschappelijke breuklijnen, politiek discours, flitsende nieuwsberichten, religieuze dogma’s en persoonlijke angsten als grondstof voor een vijf uur durend stuk gebruikt, is indrukwekkend. Alles waar je in de pers over leest, zit in deze caleidoscopische tekst verwerkt.’

De Toneelschrijfprijs is een Nederlands-Belgisch initiatief. De organisatie is in handen van de Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. De jury van de Toneelschrijfprijs 2018 bestond uit Rob Vriens, Judith de Rijke en Nico Boon, onder leiding van jurysecretaris Steven Peters.

Meer over