Erben houdt van uitgaan en thuisblijven

Ook al heeft het nog niet gevroren, sommige fietsenmakers hebben al borden met 'schaatsen slijpen' buiten gezet. Dat is voor de praktische schaatsers....

Gijs Zandbergen

Je zou het andersom verwachten, want wat van de autoriteiten komt, is journalistiek vaak verdacht. Maar in dit geval is onafhankelijk een variant van commercieel en de oren laten hangen. Ergens in het colofon van Schaatsen staat dat het blad is samengesteld in samenwerking met Aegon en met de KNSB. Het resultaat van de eerste samenwerking is zo te zien vooral een slijmverhaal met de communicatiedirecteur van Aegon, Jan Driessen. Het bevat passages als: ”Toen ik hier kwam werken, kende ik geen schaatser bij naam”, biecht Driessen lachend op. Die achterstand is ruimschoots ingehaald.'

De opbrengst van de tweede samenwerking blijft onduidelijk, want behalve een schaatskalender zijn er geen sporen van samenwerking terug te vinden. Die agenda staat trouwens ook in Schaatssport. De rest van Schaatsen is voornamelijk gevuld met productpresentaties en slappe interviews, waaruit je alleen maar kunt afleiden dat schaatsers saaie mensen zijn. De schrijfstijl is als volgt: 'Ook op zaterdagen moest het witte vocht uit de uiers worden geknepen.' Dit betreft de boerenfamilie Wennemars, met zoon Erben als blikvanger. Bij verzamelaar van schaatsparafernalia Arnie Broere krijgt het verhaal de kop: 'Vooral de nostalgie van het schaatsen boeit me.'

De redactie van Schaatssport het blad van de KNSB dus, weet kennelijk al langer dat de meeste schaatsers geen verbale hoogvliegers zijn. Het is misschien daarom dat het niet pretendeert hun uitspraken te ontlokken die ze toch niet kunnen geven. Dat is ook helemaal niet nodig, want een schaatser moet schaatsen.

Dat is rondjes rijden en trainen. Het hele jaar door en liefst zo hard mogelijk. Vandaar wellicht dat Schaatssport, in plaats van vol te staan met nietszeggende interviewtjes, rang-en erelijsten en nog veel meer data publiceert.

Die data blijven niet beperkt tot de langebaanschaatsers, maar gaan ook over shorttrackers, marathonschaatsers en zelfs kunstrijdsters (mannen zijn er kennelijk niet, althans niet in een kernploeg).

Over de kunstrijdsters horen we trouwens weinig in Nederland. Dat komt doordat zelfs junioren al enkele drievoudige sprongen in hun kür moeten hebben. Wie dat niet heeft, hoeft zijn schaatsen niet eens aan te trekken, aldus nationaal trainingscoördinator Chris Howarth. Tja, dan blijven er weinig over.

Het is soms even combineren met de data in Schaatssport, maar dan kun je leuke dingen te weten komen. Een enkele keer is het zelfs om van in de lach te schieten. Zo krijgen alle topschaatsers een fiche met foto en gegevens. Onder het kopje 'hobby' staat bij de meesten iets als film kijken, skeeleren of muziek. Niet bij Ids Postma, want die heeft geen hobby. En niet bij Erben Wennemars. Zijn hobby, zegt hij, is uitgaan. Mooi is dat. Want Erben heeft elf pagina's eerder nog laten weten het zo jammer te vinden dat hij zo weinig thuis is.

Erben, je kunt niet alles hebben.

Meer over