NieuwsBeeldende kunst

Erasmusprijs 2020 voor Engelse kunstenaar Grayson Perry

De zelfverklaarde ‘pottenbakkende travestiet’ krijgt de prijs in het najaar uitgereikt.

Grayson Perry. Beeld Getty
Grayson Perry.Beeld Getty

De Erasmusprijs 2020 is toegekend aan de Engelse kunstenaar Grayson Perry. De toekenning is, gezien de thematiek van dit jaar, ‘De kracht van het beeld in het digitale tijdperk’, een begrijpelijke. Perry’s werk varieert van grote houtsnedes, wandtapijten, gietijzeren sculpturen en prenten tot keramiek en jurken. Met de twee laatstgenoemde disciplines is de 59-jarige kunstenaar het bekendst geworden in de afgelopen decennia. Met digitale kunstvormen heeft hij niets gemeen, met ambachtelijkheid des te meer.

De ‘pottenbakkende travestiet’, zoals Perry zichzelf classificeert, houdt er een onconventionele, wellicht wat controversiële kunstenaarspraktijk op na. Als ‘Claire’ verschijnt hij/zij doorgaans op openingen en premières, gekleed in weelderige, felgekleurde gewaden en met bijpassende make-up. In zijn keramische vazen verwerkt hij beeltenissen van maatschappelijk belang: over mannelijkheid en zelfmoord, Brexit en expliciete seksscènes, klasseverschillen en genderstereotypering.

De onderwerpskeuze maakt het werk toegankelijk en appelleert aan een niet-elitaire, burgerlijke smaak. Het bepaalt ook de toon waarop hij daarover in documentaireseries vertelt: grappig, spitsvondig, kritisch en betrokken, als een antropoloog die ‘op safari’ is naar wat de (Engelse) klassenmaatschappij beweegt. Overigens wordt Perry daarmee ook in de officiële kunstwereld erkend: in 2003 brak hij in één klap door met het winnen van de prestigieuze Turner Prize.

Aan de Erasmusprijs is een bedrag verbonden van 150 duizend euro. De jaarlijkse prijs, toegekend aan personen of instellingen die een bijzondere bijdrage op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten hebben geleverd, wordt in het najaar uitgereikt.

Britse smaak

Wilt u enig inzicht krijgen in de smaak van de Britten? Kijk de drie documentaires van Grayson Perry. Het drieluik, met delen van elk ongeveer drie kwartier, handelt over working class, middle class en upper class taste. Vermakelijke en inzichtelijke tv over de liefde voor auto’s met gigantische speakers, William Morris-behang en het historische belang van het dragen van je grootouders’ kleding .

Meer over