DagboekNescio (1882-1961)

Er wonen menseneters in Bergen op Zoom

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Hollandse molen, 1955. Beeld Getty
Hollandse molen, 1955.Beeld Getty

Zeeland, 20 juli 1951

Vrijdag. Boot half 9 naar Hoedekenskerke, Goes. Bedekte lucht, maar licht, fijne grijzige vaart. Trein naar Bergen op Zoom (gezicht op Bergen op Zoom). In den trein was een klein meisje met een klein zeehondje met z’n koppie uit een zeepdoos.

Os en ik zijn gauw even op en neer gegaan met de bus naar Tholen. Mooi gezicht op Tholen achter z’n wal. Geweldige veelvoudige laan van zware boomen, dicht naar de Schelde toe.

Even 11 uur in Bergen terug. De mevrouw in het buffet van het station leek op Mevr. Muller in haar jongen tijd. In de bus over Woensdrecht naar Putte (leelijk oord) en meteen weer terug over Ossendrecht en Woensdrecht.

Overigens aardig terreintje, ietwat onduleerend, zeer afwisselend, bouwland en bosch en prachtige stukken laan, soms even het schorrenland (spoorlijn naar Zuid Beveland, recht en eindeloos door de leegte). Terugkomendzicht op Bergen ietwat in de diepte, heel aardig punt. Overigens wonen daar menscheneters en man-eating busconductrices.

Trein van half 2 naar Roosendaal. Prachtig gezicht op de kerk van Wouw (wit). Wij naar Amsterdam. Moerdijk, Dordrecht, twee Mazen bij Rotterdam.

De zeeman zat aan het tafeltje naast dat waaraan wij gezeten hadden. Bij het weggaan zeg ik ­tegen hem: ‘Vaart ge op zee?’ ‘Ja’, zegt ie. Ik zeg: ‘Daar is ’t ruim.’

‘Ja’, zegti.

Nescio (1882-1961), pseudoniem van de schrijver J.H.F. Grönloh. Ingekort fragment uit zijn Natuurdagboek. Nijgh & Van Ditmar, 2017.

Meer over