recensiepop

Er valt veel te genieten op de nieuwe plaat van Neil Young & Crazy Horse ★★★☆☆

null Beeld

De laatste jaren had het er alle schijn van dat de rockband Promise of the Real (met Lukas Nelson, zoon van Willie) de fakkel van Crazy Horse had overgenomen als rockvehikel van Neil Young (73).

Nu verschijnt Colorado, zeven jaar na Psychedelic Pill tóch nog een album met Crazy Horse, dat naast de oerleden Billy Talbot en Ralph Molina een opmerkelijke herintreder kent: Nils Lofgren, die sinds zijn vertrek uit ‘The Horse’ (1973) vooral veel met Bruce Springsteen speelde. Met Young nam Lofgren Tonight’s the Night (1975) op; zijn terugkeer is een mijlpaal voor Young-vorsers.

Er valt best veel te genieten: alleen al voor de dertien minuten lange, archetypische Crazy Horse-jam She Showed Me Love zou je Colorado kopen. Maar er is meer, zoals een lekkere rockstamper (Shut It Down) en een paar mooie, contemplatieve songs (Eternity, I Do).

Non-descripte probeersels zijn er ook, zoals we al decennia van Young gewend zijn: hij werkt nu eenmaal niet alle songs even goed uit. Hij zingt een album lang, breekbaar maar voelbaar woedend, over Moeder Aarde en het klimaat. We zijn de boel, ondanks zijn vele waarschuwende platen, om zeep aan het helpen.

Tegenover die grimmige woorden staat de vaststelling dat Promise of the Real toch echt geen Crazy Horse is: die losse, schijnbaar achteloos geïmproviseerde rommelrock, het blijft een unieke sound. Zo overheerst op dit boze Neil Young-album toch de vreugde.

Pop

★★★☆☆

Neil Young & Crazy Horse

Colorado

Warner

Meer over