Achtergrond

Er komt een festivalzomer aan, maar hoe feestelijk wordt die?

Afzeggingen op het laatste moment, personeelstekorten en overbelaste veiligheidsdiensten: het is onrustig in de sector, maar toch zit er een festivalzomer aan te komen. Het wordt hoe dan ook dringen in augustus en september. Verschijnen er ook buitenlandse bandjes?

 De Amerikaanse punkrockband Green Day treedt op tijdens de tweede dag van muziekfestival Pinkpop in 2017. Een fan zong een stukje mee en nam daarna een duik in het publiek. Beeld ANP Kippa
De Amerikaanse punkrockband Green Day treedt op tijdens de tweede dag van muziekfestival Pinkpop in 2017. Een fan zong een stukje mee en nam daarna een duik in het publiek.Beeld ANP Kippa

Dat er nog dit jaar een festivalzomer aan zit te komen, dat is zeker: er staan festivals gepland, de kaarten zijn verkocht, het publiek heeft er zin in. Maar de vraag is: hoe feestelijk wordt het seizoen? Het is erg onrustig op festivalgebied: eerder afgelaste evenementen gaan toch door en er vallen ook festivals af waarvan werd gedacht dat ze juist wél door zouden gaan.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat er nogal uiteenlopende redenen zijn voor doorgang of juist afgelasting van een evenement. Het dancefestival Awakenings bijvoorbeeld hoopte op een editie in 2021 in Spaarnwoude, maar de gemeente Haarlemmermeer besloot het festival geen vergunning te verlenen, omdat in de regio en in dezelfde periode al andere evenementen zijn, zoals de Formule 1 (Zandvoort) en Mysteryland (Floriadeterrein) en de inzet van overbelaste politie- en veiligheidsdiensten niet gegarandeerd kan worden.

Het festival Zwarte Cross te Lichtenvoorde kreeg ook een domper te verwerken. Het muziek- en crossfestival was al verschoven naar eind september, maar nu dreigt ook de verlate editie niet door te kunnen gaan doordat de vaste toeleveranciers en zakenpartners te kampen hebben met ziekteverzuim en materiaaltekorten, mede wegens corona.

Mensen tekort

Volgens de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) komt de popsector momenteel duizenden mensen tekort, omdat het afgelopen jaar vanwege de crisis stevig is gereorganiseerd, bij podia maar ook bij festivalorganisaties. Nu in de late zomer toch een aantal grote evenementen kan worden georganiseerd, is er een gebrek aan arbeidskracht, liet VNPF-voorzitter Berend Schans vorige week weten. Ook omdat augustus en september overbelast dreigen te raken, doordat veel eerder dit jaar afgelaste festivals juist in deze maanden een datum hebben veroverd. Paaspop in Schijndel bijvoorbeeld, onder normale omstandigheden de opening van het festivalseizoen in april, staat nu gepland voor begin september, twee weken na Lowlands. Een week na Lowlands wordt op hetzelfde terrein bij Biddinghuizen Down The Rabbit Hole afgewerkt, een festival dat eigenlijk in juli had moeten plaatsvinden. Het is dringen op de festivalweiden.

Waar alle grote popfestivals mee te kampen hebben, naast de inmiddels gebruikelijke onzekerheden over testen, veiligheidsmaatregelen en de actuele stand van zaken rond het virus, is de beschikbaarheid van artiesten. En dan natuurlijk vooral de grote namen uit het buitenland, van wie nog altijd een aantal pontificaal op de festivalposters staat vermeld, van Stormzy tot Fatboy Slim, Denzel Curry en Liam Gallagher.

Het is voor Amerikaanse en Britse bands erg moeilijk om een kleine buitenlandse tournee te plannen, omdat tourdata tot op het laatste moment kunnen worden afgezegd en het vrijwel onmogelijk is een verzekering af te sluiten tegen oplaaiende besmettingscijfers in Europese landen en dus afzeggingen. In Groot-Brittannië ligt het festivalleven bovendien nagenoeg stil, omdat de Britse overheid tot op heden geen garantiefondsen beschikbaar wil stellen voor festivals die toch willen proberen iets te organiseren. Zonder een financieel steunplan is dat ondoenlijk.

Hoe de zomer verloopt en wat het Nederlandse publiek aan buitenlandse namen kan verwachten, blijft dus tot op het laatste moment onduidelijk. Er gloort wel nieuwe hoop voor het najaar. Het Utrechtse festival Le Guess Who bijvoorbeeld, dat in november wordt gehouden, maakte ‘met voorzichtig optimisme’ veel nieuwe buitenlandse namen bekend, uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en zelfs Argentinië, Colombia en Japan. ‘Het maken van plannen is in 2021 natuurlijk een beetje een gok’, verklaarde de organisatie vorige week. ‘Maar het is belangrijk om ergens naar uit te kunnen kijken.’

Meer over