INterviewEUT

‘Er is weleens een slipje naar het podium gegooid; zijn we dan doorgebroken?’

Volgens muziekplatform 3voor12 was het de beste act op Eurosonic / Noorderslag. Frontvrouw Megan de Klerk beschikt over ‘een belachelijke berg podiumcharisma’, zag de Volkskrant op Paaspop, en de vier naast haar op het podium waren ‘stuk voor stuk uitstekende muzikanten’. Hoog tijd dus om kennis te maken met EUT, de ‘postpop’-band die woensdag optreedt bij de V Pubquiz. We spreken gitarist Emiel de Nennie.

De leden van de band EUT.  Beeld Sabine Rovers
De leden van de band EUT.Beeld Sabine Rovers

EUT? Postpop?

‘Eut is een scheldwoord, bedacht door Megan. We vonden het zo’n mooi woord dat we elkaar allemaal Eut noemden toen we onze band vormden op het Amsterdamse Conservatorium. Het is een vrij onschuldig scheldwoord, maar we houden de precieze betekenis toch liever geheim.

‘En over postpop: onze muziek lijkt het meest op de catchy popmuziek van de jaren negentig, maar we gebruiken elementen van artiesten uit alle popdecennia – van The Beatles en Abba tot Blur – en maken daarmee iets geheel nieuws. Onze docent bedacht daarom voor ons het genre ‘postpop’, en daar zijn we heel tevreden mee. Je kunt ook zeggen dat we indiepop maken, maar dat vind ik een te grote verzamelnaam.

‘Blur bedacht in de jaren negentig zelf de term britpop, nu een groot genre. Wij willen de eerste postpopband zijn. Onze muziek kenmerkt zich door kleuterige lijntjes die we met swag neerzetten. De teksten hebben iets rebels, sommige gaan over drugs of kattenkwaad. EUT negeert het volwassen worden.’

Is EUT met Supplies, waarmee jullie in november 2017 3FM Talent werden, doorgebroken?

‘Wanneer ben je doorgebroken? Het gaat goed: we treden vaak op en krijgen steeds meer fans. Een fan was afgelopen zomer zelfs bij bijna al onze vijftig optredens. En er is weleens een slipje naar het podium gegooid. We weten niet of dat een grapje was of dat er echt iemand opgewonden raakte. Of we echt al zijn doorgebroken weet ik niet.’

Op 5 oktober komt jullie eerste album Fool for the Vibes uit. Wat staat daarna op het programma?

‘We gaan de bus in voor een clubtour. We hebben negen optredens in Nederland, twee in Duitsland en een in België. Volgende zomer hopen we een grote toer door het buitenland te maken.’

Om alvast in de stemming te komen voor de V Pubquiz van woensdag, waar jullie optreden, wat vragen over de popmuziek van de jaren negentig – waar EUT’s muziek nog het meeste op lijkt. Wie zong de titelsong van GoldenEye, de James Bondfilm uit 1995?

‘Pff, ik heb helemaal niets met James Bond. Alleen Skyfall heb ik gezien.’

Ze liet haar benen verzekeren...

‘Iemand van de Spice Girls?’

Helaas, Tina Turner. Welke Nederlander fotografeerde de albumcovers van U2, Tom Waits en Depeche Mode?

‘Anton Corbijn.’

Dá’s goed.

Veel meer vragen over van alles en nog wat op de V Pubquiz, woensdag 20.00 uur in het Newwerktheater in Amsterdam. EUT treedt op. Inschrijven kost 5 euro en kan via volkskrant.nl/inclusief.

Meer over