MuziekrecensieRosy!

Ensemble Lumaka’s kamermuziekversie van werk van Ravel en Debussy is betoverend mooi ★★★★☆

Lumaka’s versie van Rosy Wertheims lied Le Tsigane dans la lune is echt een verrijking.

Maartje Stokkers
Ensemble Lumaka, met vanaf links: Jana Machalett (fluit), Martina Forni (altviool), Charles Watt (cello), Miriam Overlach (harp) en Saskia Viersen (viool). Beeld Sarah Wijzenbeek
Ensemble Lumaka, met vanaf links: Jana Machalett (fluit), Martina Forni (altviool), Charles Watt (cello), Miriam Overlach (harp) en Saskia Viersen (viool).Beeld Sarah Wijzenbeek

Even ligt Parijs in de Nederlandse polders. Het Jagthuis, kamermuziekpodium in Nederhorst den Berg, is zondagmiddag een salon uit het fin de siècle. Met een roze nepbloesemtak, parelkettingen en verhalen roept het Ensemble Lumaka een fantasiebeeld op van een weelderig gestoffeerde salle de séjour waarin Claude Debussy, Coco Chanel en Igor Stravinsky de champagnecoupes klinken met zakenlieden en politici.

Het programma Rosy! draait om de Nederlandse componist Rosy Wertheim (1888-1949). Zij woonde in de jaren dertig in Parijs. Wie zich precies ophield in haar woonkamer is niet duidelijk, maar dat maakt ook niet uit. Maurice Ravel is er nu, en Debussy. De kamermuziekversies (door leden van Lumaka zelf gearrangeerd) van hun composities zijn betoverend mooi.

Lumaka speelt delen uit Ravels Ma mère l’Oye. Belles wals met het beest is lieflijk maar dreigend – de viool, fluit en altviool snijden, de dreunende cello en harp zijn voelbaar in de onderbuik. De heldere kleuren van de vijf virtuoze musici in Prélude à l’après-midi van Debussy doen de impressionistische heiigheid van een groot orkest vergeten.

Lumaka’s versie van Wertheims lied Le Tsigane dans la lune (oorspronkelijk voor sopraan, viool en piano) is echt een verrijking. De vioolmelodie, met zigeunertraan in de halve toonafstanden, krijgt diepte door tussenkomst van fluit en altviool. De harp klinkt als een cymbaal en maakt de klok die middernacht slaat nog donkerder. In de zalige, filmische toneelmuziek Lancelot – met een subtiele folksong-echo in de cello – duikelen loopjes over elkaar heen en verschuiven dissonanten tot consonanten. Rosy Wertheims muzikale nalatenschap is in goede handen.

Rosy!

Klassiek

★★★★☆

Door Ensemble Lumaka

25/10, Het Jagthuis, Nederhorst den Berg. Tour t/m 25/4, zie ensemblelumaka.com

Meer over