RecensieBachs brouwerij

Enscenering van Bach en tijdgenoten doet programma geen recht ★★★☆☆

In muzikaaal opzicht is Bachs brouwerij genieten. Maar het acteerwerk van de Bachvereniging is onbeholpen.

De Nederlandse Bachvereniging. Beeld Simon van Boxtel
De Nederlandse Bachvereniging.Beeld Simon van Boxtel

Op het podium staan instrumentalisten te stemmen en losjes met elkaar te kletsen terwijl een man in kleurig bloemenpak blikjes bier aan hen uitdeelt. Het is het begin van het geënsceneerde concert Bachs brouwerij van de Nederlandse Bachvereniging, zondag in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

De man is de Duitse regisseur Thomas Höft. Hij draagt een stukje voor uit de eerste Bach-biografie (1802), geschreven door Johann Nikolaus Forkel. Die beschrijft hoe de grote, hechte familie met zoveel kerkelijke musici eens per jaar een familiereünie organiseerde. Als officieel begin hieven de familieleden een koraal aan. Daarna maakten ze zich vrolijk met volkse, schunnige liederen, waarbij ongetwijfeld veel gegeten en gedronken werd.

Muzikaal gezien – met een familiereünie als uitgangspunt – is het een uur lang echt genieten, bij Bachs brouwerij. Het klein bezette ensemble onder leiding van artistiek leider Shunske Sato doet waar het goed in is: muziek spelen van Bach en tijdgenoten. Zo laat de aria Laß es geh’n, gezongen door de zuivere, volumineuze tenor Julian Habermann, maar weer zien wat een mooie muziek Georg Philipp Telemann componeerde. Sato glanst koperachtig in Bachs Vioolsonate in G (BWV 1021).

Minpunt is de enscenering. Het acteerwerk van de instrumentalisten voelt geforceerd aan en komt onbeholpen over – het dansen en een biertje afpakken van slapende zangers. Bachs Hochzeits-Quodlibet staat bol van de verwijzingen naar seks. De dubbelzinnig duikende ‘Plumphecht’ (snoek) wordt letterlijk opgevat met een knuffelvis die flauw over het podium vliegt. Zowel de enscenering als de titel doet het programma geen recht. Het is nog te zien in Naarden, Middelburg, Utrecht en Den Haag.

Bachs brouwerij

Klassiek

★★★☆☆

Door de Nederlandse Bachvereniging en Thomas Höft

4/10, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam. Tournee t/m 11/10.

Meer over