Engelse regisseur Richard Attenborough overleden

De Engelse acteur, regisseur en filmproducent Richard Attenborough is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan de de BBC.

Richard Attenborough Beeld AP
Richard AttenboroughBeeld AP

Voordat hij regisseur werd, was Attenborough één van de grootste acteurs van Groot-Brittannië. Hij speelde in onder meer Jurassic Park en Brighton Rock.

Richard is de broer van David Attenborough, een bekende maker van natuurdocumentaires.

Beginjaren als acteur
In de jaren 40 en 50 speelde Attenborough vooral wat sullige, onbetrouwbare types. In 1947 brak hij door bij het grote publiek in de rol van psychopathische gangster in de Brighton Rock. Later nam hij slimmere karakters voor zijn rekening, zoals in The Great Escape (1963) waar hij de spectaculaire ontsnapping van geallieerde krijgsgevangenen uit een Duits kamp bedenkt. In 1967 en 1968 werden zijn acteerprestaties bekroond met twee Golden Globes. De eerste voor zijn rol in The Sand Pebbles en de tweede voor Doctor Dolittle.

Regisseren
Eind jaren 60 begon de kleine acteur (1.70 meter) met regisseren en deed dat meteen succesvol met Oh! What a Lovely War. Meer regiewerk volgde. Na Young Winston (over de jonge Winston Churchill uit 1972) en het oorlogsspektakel A Bridge Too Far (1977), kwam hij in 1982 met Gandhi. Hij kreeg een Oscar voor regie, voor de film die hij altijd had willen maken. De film won ook Oscars voor onder meer beste mannelijke hoofdrol en beste film.

Opvolger A Chorus Line (1985) kende dat succes niet en Attenborough keerde in 1987 terug naar historisch drama met het indringende Cry Freedom over apartheid. In 1992 maakte hij Chaplin, waar niet veel publiek op afkwam. Een enorme kaskraker scoorde de Brit een jaar later met Jurassic Park, dat hij wrang genoeg niet regisseerde, maar waarin hij voor het eerst sinds jaren acteerde. Regisseur Steven Spielberg noemde hem ooit zijn grote inspiratiebron. Acteren bleef hij tot op hoge leeftijd doen, ook op tv en dan vooral in familiefilms. Attenborough kreeg veel onderscheidingen en werd in 1976 geridderd.

undefined

Attenborough toont in 1983 twee van de acht Oscars die hij won voor de film 'Gandhi'. Beeld ap
Attenborough toont in 1983 twee van de acht Oscars die hij won voor de film 'Gandhi'.Beeld ap

Privéleven
Richard Attenborough werd geboren in Cambridge. Hij was sinds 1945 getrouwd en kreeg drie kinderen. In zijn privéleven kreeg de Brit een groot verdriet te verwerken toen hij in 2004 bij de tsunami in Zuid-Oost-Azie zijn dochter en 14-jarige kleindochter verloor. Een andere kleindochter raakte zwaargewond. In mei 2005 hield hij een toespraak bij een nationale Britse herdenkingsdienst. Attenborough was vicevoorzitter voor het leven van voetbalclub Chelsea.

Attenborough was al lange tijd ziek, hij zat al een tijdje in een verpleeghuis met zijn vrouw. Sinds 2008 had hij hartproblemen. Nadat hij van de trap was gevallen, zat hij in een rolstoel. Attenborough overleed vandaag rond het middaguur.

Richard Ateenborough in de rol van massamoordenaar Johan Reginald Christie in '10 Rillington Place' Beeld ap
Richard Ateenborough in de rol van massamoordenaar Johan Reginald Christie in '10 Rillington Place'Beeld ap
Meer over