AlbumrecensieWhen Will the Blues Leave

Engels, Teepe en Herman schuren, swingen en klateren op een album waar de vlammen van afspatten ★★★★☆

null Beeld

Het had zo’n leuk feestje kunnen worden. Slagwerker John Engels die voor zijn 85ste verjaardag samen met contrabassist Joris Teepe en altsaxofonist Benjamin Herman langs de Nederlandse jazzpodia zou trekken. Dat kon allemaal niet doorgaan, maar gevierd werd het toch. Het trio ging een paar weken na Engels’ verjaardag naar het Amsterdamse Bimhuis, om daar zonder publiek op gepaste afstand van elkaar een album op te nemen waar de vlammen van afspatten.

When Will the Blues Leave bevat acht nummers uit de jazzgeschiedenis die Engels zelf groot heeft zien worden. Bebop (Moose the Mooche van Charlie Parker), postbop (het titelstuk van Ornette Coleman) en een fraaie ballad die we kennen van Stan Getz (The Peacocks) worden met buitengewoon veel flair gespeeld. Hermans sax schuurt, Teepe swingt en Engels laat zijn drums lekker klateren. Het lijkt ook wel alsof die drums iets naar voren zijn gemixt, wat zijn rijke geluid extra benadrukt.

Jammer dat we dit niet live konden meemaken, maar wat goed dat het trio zaterdag 13 maart via een livestream live te zien is in het Bimhuis.

Engels/Teepe/Herman

When Will the Blues Leave

Jazz

★★★★☆

Dox Records

Meer over