Endemol koopt belang in Britse tv-producent

Amusementsbedrijf Endemol neemt een belang in het Engelse Broadcast Communications, de televisieproductie-poot van de Guardian Media Group. Dat productiebedrijf is met een jaarlijkse omzet van honderd miljoen gulden een van de grotere producenten in Engeland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Niet bekend

Endemol probeert al jaren tevergeefs voet aan de grond te krijgen in Engeland. Die markt is belangrijk vanwege de omvang, maar ook vanwege de aanwezige kennis over televisiemaken. Een ander voordeel is de betere verhandelbaarheid van Engelstalige programma's en de ruime vijver van talent.

Eerdere voornemens een zelfstandige dochter in Engeland op te zetten of een concurrent over te nemen, bleken niet uitvoerbaar. Dankzij Broadcast Communications zet Endemol volgens deskundigen een forse en een solide stap op de Britse markt. De beurskoers van Endemol steeg donderdag met 1,80 gulden naar 45 gulden.

De overname in Engeland past in de strategie van Endemol een Europees netwerk op te bouwen van lokale producenten. Uiteindelijk wil het bedrijf tot de top drie behoren in alle Europese landen. Endemol heeft tot nu toe programma's als de Soundmixhow of de Honnymoonquiz wel verkocht in Engeland, maar die shows werden altijd geproduceerd door een Britse concurrent die slechts de formule had gekocht. Daar verdient Endemol aanzienlijk minder mee dan met zelf produceren en verkopen.

Het is voor het eerst dat Endemol een aandeel neemt in een grote producent. Tot voor kort mikte Endemol op een minderheidsaandeel in relatief kleine producenten, waarbij de eigenaar zich blijvend actief bemoeit met het creatieve proces. Broadcast Communications past niet in deze strategie, zodat het voor de hand ligt dat Endemol nu uit is op een meerderheidsaandeel.

De eigenaar van Broadcast Communications is de Guardian Media Group, uitgever van onder meer The Guardian, The Observer en de Manchester Evening News. Het bedrijf geeft naast kranten ook vakbladen uit en produceert ontbijt- en middagtelevisie. Daar zitten onder andere veel kookprogramma's bij, zoals Ready, steady, cook voor de BBC.

Meer over