AlbumrecensieIl Sud: Seicento Violin Music in Southern Italy

Emmanuel Resche-Caserta brengt muziek die klonk aan Zuid-Italiaanse hoven en in kerken ★★★★☆

null Beeld

De eerste noten zuigen je direct een andere wereld in: die van 17de-eeuws Zuid-Italië. De jonge violist Emmanuel Resche-Caserta (tevens concertmeester van Les Arts Florissants) verzamelde een groepje uitstekende musici en brengt muziek die klonk aan hoven en in kerken in Napels, Messina en Palermo. Drie muzikaal blozende steden waar, net als in het noorden van het land, het besef rees dat de viool uitermate geschikt was als emotioneel fijngevoelig solo-instrument.

De minst onbekende componist op het album is Napolitaan Andrea Falconieri (1585-1656). Diens La suave melodia is populair op verzamelalbums, maar bijna nergens klinkt de melodie zo zachtzoet en krachtig als hier.

Resche-Caserta laat zijn gloedvolle barokviool galmen in de Sinfonia Geloso van Bartolomeo Montalbano (1598-1651), een franciscaner monnik uit Palermo. De harmonieën door begeleidend orgel en harp prikkelen, terwijl Rescha-Caserta de viool het ene moment laat klinken als een lier (door de strijkstok te laten springen) en dan weer zijn akkoorden vorstelijk uitspeelt.

Emmanuel Resche-Caserta

Il Sud: Seicento Violin Music in Southern Italy

Klassiek

★★★★☆

Passacaille

Meer over